home Društvo, Vesti Raspored Liturgija za Vaskrs u hramovima u opštini Doljevac

Raspored Liturgija za Vaskrs u hramovima u opštini Doljevac

Pred nama je veliki hrišćanski praznik Vaskrs. Deli nas samo nekoliko dana od velikog slavlja. Ovo je sedma nedelja posta, koja se naziva velika ili strasna nedelja i strogo se praznuje i posti. Po crkvenom predanju, naziv velika, ova sedmica je dobila zbog toga što je u ovoj nedelji, Isus Hristos učinio velika dela. Sutrašnjim liturgijama u hramovima u opštini Doljevac, na Veliki četvrtak, pripremamo se za doček praznika velike radosti.

U ponedeljak je počela Velika, odnosno strasna sedmica, a tokom ove nedelje nekada su vladale rigorozne zabrane koje su i te kako poštovane. Ova nedelja se zove strasna, jer na staroslovenskom reč strast znači stradanje, trpljenje i bol. Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju treći dan Velike nedelje, odnosno Veliku sredu. Na Veliku sredu se spominje izdaja Jude Iskariotskog. Tog dana, u spomen na ženu koja je izlila miro na noge Hristove, u crkvama se vrši jedna od sedam svetih tajni, osvećenje jeleja. Tokom svete tajne jeleosvećenja vernici se pomazuju osvećenim uljem kao lekom za telesno i duševno zdravlje.

Ovo je poslednji, puni, radni dan u nedelji.

Veliki četvrtak

U hramovima u opštini Doljevac na Veliki četvrtak liturgije počinju u 8 sati, a u crkvi Sv.Petke u Orljanu u 8.30.

Čitanje 12 stradalnih Jevanđelja u 17 sati biće održano je u crkvama u Pukovcu, Orljanu, Ćurlini, Kočanu i Pukovcu.

Veliki petak

Na Veliki  petak, prema Jevanđelju, desilo se veliko stradanje Isusa Hrista. Ovo stradanje se naziva još i iskupnina, jer je Isus time iskupio ljudske grehe i podrazumeva najstrožiji post. Na Veliki petak farbaju se uskršnja jaja, najviše crvenom bojom, koja simbolizuje Isusovu krv.

U hramovima u opštini Doljevac od 8 sati, na Veliki petak, biće čitani Carski časovi, crkva u Orljanu služiće u 8.30.

Večernja služba sa iznošenjem plaštanice (platno na kome je prikazano polaganje Hristovo u grob) u 17 sati biće održana u crkvi Sv.Petke u Orljanu, crkvi Sv.Romana u Belotincu, crkvi Svetog Nikole u Pukovcu i Svetog Arhangela Gavrila u Kočanu.

A služba u crkvi Svete Petke u Ćurlini počeće u 16 sati.

Običaj je da se vernici posle celivanja plaštanice, provlače ispod stola na koji je položena plaštanica. Po narodnom verovanju prilikom provlačenja, treba se pomoliti Bogu i pomisliti neku lepu želju, i ta želja će biti ispunjena.

Opelo Hristovo, sa ophodom oko crkve, biće održano u 20 sati u crkvama u Kočanu i Orljanu, a u crkvi u Ćurlini  od 22 sata.

Velika subota

Velika subota se naziva još i dugačka subota, jer opominje na duge Isusove muke na raspeću. Na veliku subotu se mesi uskršnjak, obredni kolač, koji se kiti bosiljkom i utisnutim slovom. Ovaj kolač je ukrašavan i jajima od kojih se jedno, belo, stavlja u sredinu, a njima se, na Uskrs, deca međusobno daruju.

Sveta Liturgija biće održana u hramovima sa početkom u 8 sati.

Uskrs

Uskrs ili Vaskrs najveći je hrišćanski praznik kojim se proslavlja Isusov povratak u život — vaskrsenje. Po hrišćanskom verovanju, to se desilo trećeg dana posle njegove smrti. U celom hrišćanskom svetu, pa i kod nas Srba, za ovaj praznik je vezan običaj darivanja jajima. Jaje je simbol obnavljanja prirode i života. Simbolika farbanje jaja vrši se u spomen na događaj kada je sveta Marija Magdalena Mironosica putovala u Rim da propoveda Jevanđelje, i posetila cara Tiberija. Tada mu je, kao novogodišnji poklon, predala crveno jaje, i pozdravila ga rečima: “Hristos Vaskrse”. Crvena boja simvoliše Spasiteljevu, nevino prolivenu krv na Golgoti, ali je crvena boja istovremeno i boja vaskrsenja. Jer vaskrsenja nema bez stradanja i smrti.

Kada svane dan Vaskrsenja Hristova, sa svih tornjeva pravoslavnih hramova, dugo, zvone sva zvona, i javljaju dolazak velikog praznika. Liturgije u svim crkvama počeće u 8 sati.

U porti crkve Svete Petke u Ćurlini biće održano takmičenje dece „Najlepše Vaskršnje jaje“ ,

Posle službe, narod se međusobno pozdravlja rečima: “Hristos Vaskrse!” i “Vaistinu Vaskrse!”.

M.J.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *