U Doljevcu udžbenici na rate

Kupovina udžbenika za osnovce svake godine je veliki izdatak za roditelje, ali i kućni budžet. U OŠ „Vuk Karadžić“ Doljevac, još u novembru, krenula je otplata knjiga za sledeći razred, jer je ova ustanova omogućila roditeljima plaćanje u više mesečnih rata. Prvi, drugi, peti i šesti razred ne mogu da koriste polovnu literaturu, a za učenike ovih razreda još uvek nisu ponuđeni kompleti udžbenika, jer su  u procesu odobravanja od strane Ministarstva prosvete, kaže generalni direktor škole Goran Ilić.

Tačna cena kompleta knjiga zavisi od izbora izdavača i dužine spiska, a prema nekim informacijama cene se kreću od 8 hiljada do čak 15 hiljada dinara. U nepovoljnoj situaciji su roditelji dece koja u septembru kreću u drugi i šesti razred, pošto su to generacije koje uče po novim nastavnim planovima i programima. Oni će morati da kupe nove udžbenike, a ne polovne ili pozajmljene od starije braće i sestara.

–  Naša škola, desetak godina unazad, organizuje kupovinu udžbenika na rate. Mi smo ove školske godine već u novembru sproveli javnu nabavku i svim roditeljima ponuđena je otplata knjiga na 7 ili 8 mesečnih rata- istako je Ilić u izjavi za radio Koprijan.

Direktor Ilić je dodao da uskoro očekuje i nabavku knjiga za drugi i šesti razred jer sadašnji prvaci i petaci uče po novom nastavnom programu i udžbenici za ove đake su u procesu odobravanja od strane Ministarstva prosvete.

– Ovih dana očekujemo da ćemo dobiti katalog odobrenih udžbenika i nakon toga sprovešćemo i javnu nabavku. Škola će i ovim roditeljima dece omogućiti plaćanje knjiga u više mesečnih rata- rekao je Goran Ilić.

Iako su nadležni iz Ministarstva najavili da nastavnici neće morati da biraju nove knjige za prvi i peti razred, koji od ove školske godine rade po novim nastavnim planovima i programima, krajem februara školama su uputili nove preporuke. Tako će škole ipak birati nove udžbenike za ove razrede. Naime, izdavači su pobunili, ističući da u Zakonu o udžbenicima stoji da kada je reč o novim programima, knjige se moraju birati ponovo za godinu dana.

Iz kojih udžbenika se uči, odlučuju aktivi nastavnika za određeni predmet. Iako nisu u obavezi to da rade, većina roditelja naručuje knjige preko škole, dok ostali kupuju u knjižarama ili deca koriste polovne.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *