10 slučajeva malih boginja u opštini Doljevac

dom-zdravlja-doljevacS obizoram na to da se virus morbila već nekoliko meseci širi Srbijom i da je svakog dana sve više obolelih, bilo je samo pitanje trenutka kada će stići i na teritoriju opštine Doljevac. Prema podacima doljevačkog Doma zdravlja 10 slučajeva morbila zabeleženo je do sada u našem kraju, kao i dva slučaja varičela (takodje vrsta boginja). Obolelo je 6 odraslih osoba i četvoro dece. Obolela deca su starosti 14, 3 , 2 i godinu dana, potvrdila je radio Koprijanu glavna sestra  DZ Vesna Marjanović. Samo jedna odrasla osoba, starosti 30 godina, bila je hospitalizovana zbog komplikacija nastalih tokom bolesti, ali se sada svi oboleli, prema trenutno dostupnim podacima, nalaze na kućnom lečenju.

Podsetimo, male boginje ili morbile su kontaktno, virusno oboljenje. –Prvi simptomi bolesti su povišena temperatura i osip i to najviše oko ušnih školjki i ispod pazuha. Takodje, jako je bitno držati temperaturu pod kontrolom, ali je još bitnije istaći da se temperatura, ukoliko je njena vrednost ispod 38,5 nikako ne sme obarati, jer to produžava period izbijanja boginja, što za posledicu može imati razne komplikacije, kaže u izjavi za radio Koprijan, lekar doljevačkog Doma zdravlja, Časlav Miladinović. Najčešće komplikacije koje morbile mogu izazvati su upala pluća i mozga i to uglavnom kod starije populacije koja oboli, dok trenutni statistički podaci pokazuju, da pored dece, u najvećem procentu  oboljevanju ljudi starosti od 30 do 40 godina, dodaje naš sagovornik.

Posebno ističe da je apsolutno nepotrebno, a naročio ne na svoju ruku, uzimati antibiotke, što mnogi čine, čim primete porast temperature tela. – Ovo virusno oboljenje, zahteva strogo mirovanje, jer boginje iscrpljuju organizam. To znači da bi obolele osobe trebalo da za vreme bolesti borave u kući i da se ne izlažu naporu, tim pre jer morbile imaju veliki stepen zaraznosti, pa je to način i da se drugi zaštite od bolesti.  Naglasio bih da su morbile najzaraznije neposredno pre izbijanja, kao i tri dana posle izbijanja ospi po telu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
dr Časlav Miladinović

Dodaje da mesta za paniku nema, ali za obazrivost svakako ima. –Obuhvat vakcinacijom nije zadovoljavajuć u ovom kraju, jer je daleko ispod optimalnih 95 odsto, tako da se u ovom trenutku ne može pouzdano reći do kada će epidemija trajati i koje će razmere imati, mada neke procene kažu da će broj obolelih rasti do marta,  a da se onda može očekivati pad broja inficiranih. Zato je jako bitno uraditi vakcinaciju i revakcinaciju dece na vreme.

Dodajmo na kraju i to da je do sada registrovano 1.036 pacijenata sa ovom dijagnozom na teritoriji Srbije. Kod 133 osobe su zabeležene komplikacije. Zabeležena su i dva smrtna slučaja, i to mladić od 30 godina iz Beograda i dvogodišnje dete iz okoline Aleksinca. Prošlog petka su se porodile i dve žene, u Beogradu i Nišu, gde imamo i najviše obolelih, kod kojih su zabeležene male boginje.

 J. Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *