Afrička svinjska kuga-ima li opasnosti po ljude?

Registrovanih slučajeva afričke kuge, bolesti koja napada svinje, u Srbiji nema. Međutim, opasnost da se ova bolest proširi iz Rumunije i Mađarske postoji. Uprаvа zа veterinu Ministаrstvа poljoprivrede, šumаrstvа i vodoprivrede je zbog pojave afričke kuge svinjа u zemljama u okruženju obrаzovаla Regionаlni centаr zа sprečаvаnje pojаve, prаćenje kretаnjа i kontrolu te zarazne bolesti na području Veterinаrskog specijаlističkog instituta Niš, saopštio je Nišavski upravni okrug.

Doktor veterine Goran Stamenković, vlasnik veterinaske stanice “Irvas-vet”, kaže da je afrička kuga  opasna bolest  svinja, ali da nema opasnosti po zdravlje ljudi.

  • Afrička svinjska kuga je zapravo virusno oboljenje koje je prvi put otkriveno u Africi, zato se i tako zove, a zapravo virus je prisutan kod tamošnjih životinja, ali one ne oboljevaju za razliku od naših domaćih životinja koje oboljevaju i posledice ove bolesti su pogubne za svinjski fond. – kaže u izjavi za radio Koprijan dr Goran Stamenković.

S obzirom da se radi o virusu, a virusna oboljenja se ne leče, a ne postoji ni vakcina, pa ukoliko bi došlo do širenja ove bolesti na našim prostorima posledice bi bila katastrofalne, jer se bolesne životinje ubijaju, ali i ostale svinje u gazdinstvu, bez obzira da li su obolele ili ne.

  • Ukoliko dođe do pojave ove bolesti na našim prostorima došlo bi i do velike ekonomske štete jer se i zaražene i zdrave svinje ubijaju zbog sprečavanja i suzbijanje zaraze. Uzročnik bolesti nije zonoza, znači ne prenosi se na čoveka, a životinje se najčećše zaraze ovim virusom preko uboda krpelja, komarca ili preko divljih svinja. Period inkubacije je od 5 do 15 dana, ali nekada traje i do 50 dana do pojave prvih simptoma- kaže dr Stamenković.

Uzročnik najpre napada tonzile, pa kasnije napada limfne čvorove, slezinu i koštanu srž, što znači da prvo napada imunološki  sistem životinje, koji onesposobi, i onda dolazi do naglog razmnožavanja tog virusa u krvi obolele svinje i bojave bolesti.

  • Klinički se bolest manifestuje crvenilom i krvarenjem po stomaku i ekstremitetima svinje,  dolazi do otežanog i ubrzanog disanja i povišene temperature. Nema opasnosti po zdravlje čoveka, ali ova bolest nosi veliku ekonomsku štetu- zaključije doktor veterine.

On je apelovao na lovce u doljevačkom kraju, da svaku ustreljenu divlju svinju, najpre pregleda doktor veterine, pa zatim da se ulov iznese sa lovišta.

  • Nadam se da će lovci ozbiljno shvatiti opasnosti koje nosi ova bolest. Ulovljenu, odnosno ustreljenu životinju, trebalo bi da pregleda veterinar pre nego se odnese sa lovišta. Ključnu ulogu u širenju afričke kuge svinja imaju ljudi, pa apelujem na sve da povedu računa – kaže dr Stamenović.

Na kraju razgovora, doktor veterine Stamenković još jednom podseća da je afrička kuga svinja virusno oboljenje za koje ne postoji lek, niti vakcina, ali osim divljih i domaćih svinja od nje ne oboljevaju ljudi i druge životinje.

M.Jovanović/Radio Koprijan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *