Pravo malo bogatstvo stiglo u doljevačku biblioteku

Doljevačka Javna biblioteka od danas je bogatija za preko 1 000 knjiga,  pristiglih kao dar Radio Beograda 1, putem akcije “Knjiga solidarnosti” koja ima za cilj opremanje škola i biblioteka širom zemlje. Vrednu donaciju ovdašnjoj ustanovi kulture uručio je programski urednik akcije  Mihailo Šćepanović, na zanimljivoj svečanosti u Javnoj biblioteci u  Doljevcu uz prisustvo velikog broja dece, učenika ovdašnje škole, kao i klinaca koji se još uvek  nisu upoznali sa veštinom čitanja i pisanja, polaznika predškolske ustanove “Lane”, ali  kojima se na ovaj način približava pisana reč i budi interesovanje za nju. Sve njih animirao je Srdjan Sidja Živković poznati umetnik i pisac.

Knjige se inače sakupljaju od slušalaca, gledalaca i raznih drugih donatora i usmeravaju tamo gde su u tom trenutku najpotrebnije.

Direktor biblioteke Bogi Mitić i urednik akcije “Knjiga slidarnosti” Mihailo Šćepanović

– Posebno mi je zadovoljstvo, što sa ponosom i sigurnošću mogu da kažem da tamo gde svoju misiju obavlja “Knjiga solidarnosti” deca uglavnom ne znaju šta je vršnjačko nasilje. Takodje, na svu sreću knjiga  se i dalje čita, zanimljiva je i nezamenljiva.  Mi se i dalje trudimo da kroz ovu dugogodišnju akciju širimo plemenitost i humanost, rekao je Šćepanović radio Koprijanu.

Inače, ideja o prikupljanju knjiga nastala je davne 1972. godine na inicijativu osnivača neosimbolizma Božidara Timotijevića, autora jednog od najboljih bukavara koje je srpski jezik imao, a krenula je od Lukovdola, rodnog sela Ivana Gorana Kovačića. Jedan od pokretača bila je i Desanka Maksimović. Sve veći broj darodavaca knjiga govori u prilog tome da će “Knjiga solidarnosti” nastaviti da  književno blago i dalje daruje svim ustanovama kulture kojima je potrebna, a naročito seoskim i varoškim bibliotekama. –Nemoguće je nabrojati koliko je do sada znamenitih i poznatih književnika, slikara, glumaca, ali i ustanova uzelo učešća u ovoj plemenitoj misiji, što obavezuje nas, njihove naslednike da održimo tradiciju i nastavimo ovu posebnu misiju koju su naši preci davno započeli, dodaje. Tokom ove godine planirano je  oko desetak ovakvih poseta i darivanje 15 000 naslova, a tokom nekoliko decenija trajanja akcije poklonjeno je oko 3 miliona knjiga.

Ovom donacijom fond doljevačke Javne biblioteke, koji trenutno broji 52 000 knjiga, biće dodatno obogaćen, a direktor ustanove Bogi Mitić istakao je danas da je zadovoljan podrškom koju je biblioteka, putem ove akcije, dobila, ističući dalju predanost na obogaćivanju književnog fonda najznačajnije ustanove kulture u našem kraju.

Tekst i foto:J.Kozomara

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *