Alarmantna situacija sa požarima u Srbiji, u opštini Doljevac od početka meseca 21 požar

Bez obzira na apele nadležnih broj požara u našoj zemlji u poslednje vreme već postaje alarmantan. Te tvrdnje dokazuju i nezvanični podaci NASA, prema kojima se područje Balkana crveni od tačaka koje predstavljaju požare, u čemu nažalost prednjači Srbija, odnosno region Vojvodine, koja je bila prethodne nedelje područje sa najviše požara u Evropi.

Ni ostali delovi zemlje, pa ni naš kraj nišu poštedjeni. Naime, dok vatrogasci pokušavaju da se izbore sa požarom na Staroj planini koji bukti od nedelje, na jugu Srbije buknula su još dva požara – u Trgovištu i kod Prokuplja. Srazmere požara na Staroj planini su velike, kažu nadležni, vatru gase i meštani i šumari i zasad nema ugroženih ljudi i kuća. U gašenju učestvuje oko 140 ljudi, a  zatražena je i pomoć Rusije. Za danas je najavljeno gašenje iz vazduha, a očekuje se i ruski avion „Iljušin 76“ koji će  stići u Srbiju narednih dana.

Gori i oko 500 hektara niskog rastinja i drveća kod Trgovišta, dva objekta su izgorela, dve osobe evakuisane i u ovoj opštini proglašena je vanredna situacija, a vatra bukti i iznad Vranja. Na planini Vidojevici, kod Prokuplja, gori više od 30 hektara šume i niskog rastinja. Požar je buknuo u nedelju na Kruškovom brdu i lokalizovan je, ali se, zbog vetra, vatra ponovo razbuktala. Za sada kuće u obližnjem selu Vidovaci nisu ugrožene, kao ni astronomska opservatorija koja je udaljena tri kilometra.

Na teritoriji opštine Doljevac vatrogasci vatrogasno-spasilačkog odeljenja u Doljevcu imali su 21 intervenciju  od početka meseca. Kako saznajemo, juče je od strane PS Doljevac napisana i jedna kazna za spaljivanje biljnih ostataka. Pored trave, strništa i niskog rastinja koje je uglavnom bilo zahvaćeno vatrenom stihijom u našem kraju, krajem prošle nedelje, požar je izbio i na groblju u Malošištu. Uzrok je, kako nezvanično saznajemo, opet ljudski faktor, a vatra je buknula najverovatnije od upaljenje sveće.

Visoke temperature u letnjem periodu pogoduju nastanku požara, ali u većini slučajeva presudan je „ljudski faktor“, te iz Štaba za vanredne situacije u opštini Doljevac apeluju na svest građana da ne pale travu, ostatke od žetve i otpad na otvorenom prostoru. Iz Štaba upozoravaju da je paljenje vatre na otvorenom, pogotovu ostataka na njivama od žetve, strogo zabranjeno i veoma opasno.

Trenutne vremenske prilike, odnosno sušni period, pogoduju nastanku požara, ali iz Štaba ukazuju na važnost „ljudskog faktora“ te apeluju da se ne pali vatra na otvorenom prostoru.

Takodje podsećaju da nepoštovanje zakonskih mera zaštite od požara povlači prekršajnu odgovornost za koju su propisane novčane kazne. Zakonom o zaštiti od požara članom 50 zabranjeno je spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom i spaljivanje biljnih ostataka. Zbog kršenja ovog člana Zakona zaprećena je kazna od 10.000 dinara.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *