Apel MUP-a: Ne palite vatru na otvorenom

Načelnik Odelјenja u Upravi za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Aleksandar Radosavlјević, apelovao je na građane da ne pale travu i nisko rastinje, da budu odgovorni prema sebi, svojim porodicama i komšijama s obzirom da je, od početka godine pa do danas, evidentiran povećan broj požara – 9.213.
„Zbog aktivnosti koje su karakteristične za ovo doba godine evidentiran je porast broja požara na otvorenom prostoru. Ovi požari se veoma brzo šire prestavlјaju realnu opasnost za naše građane i mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu.“, upozorio je Radosavlјević.

On je podsetio da je Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno spalјivanje trave i niskog rastinja i spalјivanje smeća na otvorenom prostoru, ostataka strnih useva, kao i loženje vatre u šumi i na udalјenosti od 200 metara od ruba šume.

Sektor za vanredne situacije je u naznačenom periodu zajedno sa drugim linijama rada MUP-a, nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, pojačao nadzor i obilazak terena radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja, a sve u cilјu smanjenja broja požara na otvorenom prostoru i povećanja bezbednosti naših građana. Od početka akcije do sada ukupno je napisano oko 120 prekršajnih naloga za lica koja nisu poštovala zakon.

Načelnik Radosavlјević je naglasio da za nepoštovanje propisanih odredbi zakona su zaprećene novčane kazne.
Osim, na otvorenom prostoru, kako je rekao povećan je broj požara i na građevinskim objektima.

„SVS apeluje na sve građane Republike Srbije da budu odgovorni prema sebi , svojim porodicama i prema svojim komšijama. Neka provere ispravnost svojih grejnih tela, peći na čvrsto gorivo, neka ne ostavlјaju električne grejalice bez nadzora ako napuštaju prostorije, nek uklone lako zapalјivi materijal iz blizine grejnih tela, nek ne opterećuju elektroinstalacije uklјučenjem velikog broja potrošača. U slučaju požara neka pozovu vatrogasce-spasioce na telefon 193 i poslušaju njihove savete“, naglasio je Radosavlјević.

U periodu od 1. januara do danas, na teritoriji Republike Srbije, evidentirano je 9.213 požara, od čega je 5.589 požara nastao na otvorenom, a 3.175 požara na građevinskim objektima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *