Besplatna pravna pomoć za ugrožene kategorije u Doljevcu

Prošle godine donet je Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći korisnicima socijalne pomoći ili dečijeg dodatka, ali ovaj vid pravne pomoći biće omogućen i onima koji bi plaćanjem sudskih troškova to postali i ranjivim grupama, bez obzira na materijalni položaj. Kako kaže Vlastimir Anđelković načelnik za vanprivredne delatnosti u lokalnoj samoupravi ovaj vid besplatne pravne pomoći biće dostupan i građanima doljevačke opštine koji ispunjavaju određene uslove.

Anđelković ističe je doljevačka lokalna samouprava pristupila primeni Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći u okviru Odeljenja za urbanizam i  inspekcijske poslove i vanprivredne delatnosti gde je i sistematizovano radno mesto za pružanje ove vrste pomoći.

Pravo na korišćenje besplatne pravne pomoći imaju, kako dodaje Anđelković, korisnici novčane socijalne pomoći i korisnici dečijeg dodatka, zatim deca, invalidi, žrtve porodičnog nasilja, žrtve trgovine ljudima, organizovanog kriminala, terorizma, azilanti, izbeglice, građani sa upitnom poslovnom sposobnošću…

Svako ko želi da se prijavi za besplatnu pravnu pomoć moraće da popuni zahtev koji osim imena, prezimena, mesta prebivališta, broja telefona obuhvata i opis predmeta.

Korisnici socijalne pomoći uz to prilažu potvrde centara za socijalni rad, pripadnici ranjivih grupa ne prilažu nikakve dokaze, već na formularu samo zaokružuju kojoj grupi pripadaju, dok oni koji bi osiromašili plaćajući sudski postupak i zastupanje podnose uz zahtev dokaze o prihodima, nepokretnostima i vozilu koje poseduju.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *