Bolji drumovi u našem kraju, izmenjen režim saobraćaja, ali i veće cene putarina na auto-putu

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara kojima se cena putarine u Srbiji povećava za 12 odsto. Prema ranijim najavama novi cenovnik bi trebalo da stupi na snagu 15. jula, mada bi prema najnovijim informacijama to moglo da se desi i početkom avgusta.

Od Niša do Preševa putarina trenutno iznosi 540 dinara za automobile i 1620 za autobuse, kao i 3240 za kamione, a od 15. jula te cene će biti korigovane za oko 12 odsto, s tim što će kako dodaju te cifre biti zaokruživane zbog lakše i brže naplate. Prema toj računici vozači automobila za ovu deonici izdvajaće oko 600 dinara, šezdesetak dinara više nego do sada, za autobuse ta će cena biti korigovana na oko1810 dinara, a  za kamione na oko 3630. Od Beograda do Niša putarina će za automobile biti oko 900 dinara (896), umesto trenutnih 800.

Oni koji kreću na letovanje u Grčku moraće za deonicu od Beograda do Preševa da izdvoje 985 dinara. Tranzit kroz Srbiju, od Subotice do Preševa, za automobil umesto sadašnjih 1.900 dinara biće oko 2.130 dinara.

Inače, podsetimo, zbog izgradnje bočne naplatne stanice u  Doljevcu trenutno nije moguće uključenje ili isključenje sa auto-puta u našem kraju. Radovi su počeli polovinom juna, a iz ovog preduzeća nismo dobili informaciju o tome kada bi mogli da budu završeni.  Uključenje na auto-put trenutno je moguće u Nišu ili preko petlje Brestovac.Zbog radova takodje su zatvorene i petlje Gadžin Han i Bujanovac sever.

Poznato je  do kada će trajati radovi na izgradnji bočne naplatne stanice Niš sever, na delu državnog puta II A reda broj 158. Rok za završetak ovog posla je 31.oktobar. Saobraćaj se na ovoj putnoj deonici odvija dvosmerno na levoj kolovoznoj traci u dužini od 200 metara, dodaju u Putevima Srbije. Osim stanice Niš-sever na ulazu u grad, najavljeno je da će se graditi i kućice Niš-istok, Niš-Malča i Niš-jug, s tim što nije precizirano kada, kao što nije poznato ni kada će biti zatvorene stanice Nais i Doljevac.

Ukoliko prolazite drumovima u našem kraju podsećamo vas da su u toku radovi i na delovima starog auto-puta od industrijske zone D. Medjurovo do Belotinca, pa se saobraćaj odvija usporeno jednom kolovoznom trakom. Deonica od Akva parka do Klisure u dužini od 2,2 kilometra već je rekonstruisana. Medjutim, još uvek nije uredjen put izmedju Klisure i Belotinca, a kako je ranije Radio Koprijanu rekao predsednik opštine Doljevac Goran Ljubić, planirano je da taj deo saobraćajnice dobije novi asfalt na jesen.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *