Dupliran broj saobraćajki u opštini Doljevac ovog leta, a prošlonedeljna akcija policije donosi šokantne podatke

Nepoštovanje propisa  u saobraćaju, uzrokovali su povećan broj nezgoda na putevima u opštini Doljevac ovog leta u odnosu na isti period prošle godine, a rezultat toga je i duplo veći broj povredjenih osoba. Ovi poražavajući podaci slični su stanju na nacionalnom nivou, a brza vožnja ili vožnja pod dejstvom alkohola su, i pored svih apela nadležnih, nažalost vrlo česta pojava.

Od početka juna do polovine avgusta meseca ove godine, kako je Radio Koprijanu rečeno u Policijskoj upravi u Nišu,  na teritoriji opštine Doljevac zabeležena je 21 saobraćajna nezgoda u kojima su povredjene čak 23 osobe. Podaci su duplirani kada se pogleda statistika za isti period prošle godine, kada je bilo 12 saobraćajnih nezgoda u kojima je 11 osoba povredjeno.

Naime, na području koje pokriva Policijska stanica u Doljevcu, dodaju iz policije, tokom juna ove godine evidentirano je sedam saobraćajnih nezgoda, u kojima nije bilo poginulih osoba,  ali je jedna osoba teže, a 11 lakše povredjeno. Tokom juna 2018. godine evidentirane su četiri saobraćane nezgode u kojima nije bilo poginulih, ni teže povređenih  osoba, dok su četiri lica zadobila lakše povrede.

U julu ove godine evidentirano je devet saobraćajnih nezgoda. Crni bilans je jedna poginula osoba, jedno teže, a tri lakše povređena lica. U istom periodu prethodne godine evidentirane su tri saobraćajne nezgode, u kojima je jedna osoba poginula. Nije bilo teže povređenih, dok je sedam osoba zadobilo lakše povrede.

U periodu od 1. do 14. avgusta ove godine evidentirano je pet saobraćajnih nezgoda. Nije bilo poginulih osoba, dok su dve osobe zadobile teže povrede, a petoro lakše. U istom mesecu 2018. godine evidentirano je takodje, pet saobraćajnih nezgoda, ali tada nije bilo poginulih, ni povređenih osoba.

Sve nezgode dogodile su u naseljima Malošište, Kočane, Pukovac i Klisura, dodaju u policiji, čime se potvrdjuje pisanje našeg radija o dve kritične deonice u opštini Doljevac, a to su raskrsnica u Kočanu i put od izlaza iz Malošišta do Knežičke reke.

Naši vozači nažalost i dalje ne poštuju propisane brzine kretanja vozila, jer su prema podacima policije, najčešći prekršaji na drumovima u doljevačkom kraju, upravo neprilagođena brzina, ali i vožnja pod dejstvom alkohola.

Tome u prilog govore i podaci iz sprovedene akcije pojačane kontrole saobraćaja prošle nedelje, kada je, prema podacima Uprave saobraćajne policije, na putevima u Srbiji evidentirano oko 25.000 prekršaja prekoračenja brzine. Neki vozači vozili su preko 200 kilometara na sat. Neslavni rekord je brzina od 250,7 kilometara na čas zabeležena na auto-putu kod Smedereva, kao i upravljanje vozilom sa šokantnih 4,14 promila alkohola u krvi, koje je zabeleženo u Loznici. Inače, na drumovima u Srbiji od početka godine poginulo je čak 310 ljudi.

Zbog svega toga iz policije još jednom, kako stoji u njihovom saopštenju dostavljenom redakciji Radio Koprijana, apeluju na vozače da se pridržavaju propisane brzine kretanja vozila, da ne voze pod dejstvom alkohola, da koriste sigurnosni pojas na prednjem i zadnjem sedištu, da ne koriste mobilni telefon u toku vožnje ukoliko ne postoji za to predviđena oprema i da poštuju ostale saobraćajne propise jer na taj način čuvaju svoj život, kao i živote drugih učesnika u saobraćaju.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *