Čitalići: Aleksandar Randjelović iz Ćurline jedan od najboljih

Da doljevački kraj ima talentovanu decu pokazala je i ovogodišnja finalna smotra Čitalića, školskog programa razvijanja veština čitanja i razumevanja pročitanog, kao i pisanog izražavanja, održana u Aleksincu. Naša mala, ali odabrana ekipa sa ovog medjunarodnog takmičenja vratila se okićena priznanjima za dva najbolja rada i jedno drugo mesto u konkurenciji kreativaca, a to su učenici koji su pročitana štiva ilustrovali i opisali na izuzetan i nesvakidašnji način. Jedan od njih je i Aleksandar Randjelović iz Ćurline, učenik OŠ “Vuk Karadžić” odeljenja u Knežići,  koji je u ovogodišnjem finalu bio najbolji čitalić -kreativac za 4.razred.

To je bio odličan razlog da posetimo školu u ovom malom mestu doljevačke opštine i tu izuzetnu djačku ekipu, koja se sa svake finalne smotre vrati sa nekom nagradom. Tako je bilo prošle godine, a tradicija je nastavljena i ovoga puta. Tim naše škole, ali i odeljenja u Knežici predstavljao je upravo Aleksandar Randjelović.

Na svom dnevniku je počeo, kaže da radi još na početku školske godine, čitajući sve što mu je došlo do ruku. –Ovogodišnja tema je bila posvećena dvestotoj godišnjici prvog izdanja Vukovog rečnika, pa sam ja čitao sve što je on napisao, kao i dela o njemu. Da bi nastao jedan ovakav rad bilo mi je potrebno mnogo truda i posvećenosti, tako da mi je jako drago što je moj rad nagradjen. Pored toga, lepo sam se proveo u Aleksincu, upoznao mnogo dece, sa dosta njih se i sprijateljio, što znači da ću sigurno učestvovati i sledeće godine.

Iako velika većina njegovih drugova takodje učestvuje u Čitalićima, Aleksandar poziva i one koji se do sada nisu priključili ovom programu da to svakako učine, jer su sva njegova dosadašnja iskustva vrlo lepa.

Aleksandar sa učiteljicom

Sa njim se slaže i učiteljica Jadranka Miljković, koja sa svojim kolegenicama, svake godine “proizvede” bar po jednog vrsnog čitalića. Upitali smo je za recept za uspeh. –Kao neko ko je celog života čitao i pisao, uspela sam da tu ljubav prema pisanoj reči prenesem i na svoje učenike, tako da mislim da je to, pored njihovog izuzetnog talenta, razlog uspeha. Da bi se dobro pisalo mora mnogo da se čita. Aleksandar to zna i zato je medju najboljima. Da bi svoj talenat dalje razvijao mora da nastavi u tom pravcu.

Inače, Aleksandar je, uverili smo se u to, jedan multitalentovani dečak. Iako tek desetogodišnjak, već je i zapažen pesnik. Iz njegovog pera do sada je izašlo nekoliko desetina prelepih pesama, a iznenadjenjima tu nije kraj. Ovaj ćurlinski dečak odlično barata i kičicom, pa je nekoliko njegovih likovnih radova objavljeno u časopisu za decu Školarac. Od svih iskazanih talenata, dodaje, na kraju ove priče, najposvećeniji je slikarstvu, ali ne planira da ostale sfere svog interesovanja zanemari. Nestrpljivo, kaže očekuje novi krug Čitalića, koji počinje na jesen, sa prvim školskim danima.

Narednih dana razgovaraćemo i sa ostalom nagradjenom decom iz naše opštine.

J.Kozomara

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *