Čitalići: Vladimir Kocić i Novak Cenić iz Kočana medju najboljima

Novak Cenić iz Kočana, učenik OŠ „Vuk Karadžić“, kao i njegov drug iz odeljenja Vladimir Kocić osvojili su prvo i drugo mesto u kategoriji čitalića-kreativaca za 3. razred na Medjunarodnoj smotri Čitalića, održanoj prošlog vikenda u Aleksincu.  Dnevnici ove dvojice dečaka bili  su najbolji za njihovu starosnu kategoriju u konkurenciji  nekoliko stotina radova učenika iz naše zemlje, ali i inostranstva. Inače, ni jednom, ni drugom ovo nije prvo učešće na finalnoj smotri, a ni priznanja im nisu novina, jer su i Vladimir i Novak na ranijim takmičenjima takodje bili visoko plasirani.

Posetili smo danas odeljenje doljevačke škole u Kočanu i razgovarali sa ovim vrsnim čitalićima i njihovom učiteljicom.

„Bakin i dekin svadbarski rečnik“ doneo je Novaku Ceniću  titulu najboljeg za učenike trećeg razreda. Njegov dnevnik  uradjen je u formi deverskog peškira, gde je za svako slovo njegova baka izvezla po jedan džep, a u svakom džepu  nalazile su se stare svadbarske reči poredjane po azbučnom redu. Takav unikatni rad nije mogao da ostane nezapažen, pa je Novak u ovom krugu Čitalića izborio prvo mesto. Zaimljivo je reći da je, u Novakovoj interpretaciji, čitalički dnevnik imao 31 slovo, jedan znak više no što naša azbuka ima, ali taman onoliko koliko ljudi ovog kraja i okoline, gde stanovništvo uglavnom govori na dijalektu, koriste u svakodnevnoj komunikaciji. Jednostavno je izgovoriti ovaj glas, ali je malo teže objasniti ga u tekstu, no naša ekipa je, zajedno sa Novakom, to pokušala. –To je, kaže Novak, slovo koje se piše kao latinično s. (Користи се  за формирање речи као што су sвеsда, sунsар, sиван).

Novak i Vladimir kod štanda naše škole

Samo korak iza njega bio je njegov drug Vladimir Kocić iz Kočana, koji je ove godine bio drugoplasirani čitalić. – Cilj mi je bio da napredujem u odnosu na prošlo takmičenje, kada sam bio treći, pa sam se baš potrudio i uspeo u tome, kaže Vladimir.-Vodio sam računa o svemu – da na najbolji način opišem sve na zadatu temu, da svaku priču lepo ilustrujem, da budem uredan.

Ovakav uspeh se ne dešava slučajno, na izradi dnevnika se mnogo radi i u školi i kući, tako da su ova priznanja stigla u prave ruke, smatra njihova učiteljica Vesna Dinić.

Iako je ovogodišnji krug Čitalića završen, Vladimir i Novak ne misle da to znači da ne treba čitati i dalje. Pažnju su im privukle knjige koje su dobili kao nagradu za osvojne visoke pozicije u  Čitalićima. – Jako mi je zanimljiva knjiga Peta strana sveta, koju čitam ovih dana, dodaje. Na naše pitanje koja je peta strana sveta, Novak još uvek ne zna odgovor, jer kako kaže nije stigao do kraja knjige. A s obzirom na to da je kod njega mnogo štošta neobično, jer je napravio dnevnik sa 31 slovom, a čita o petoj strani sveta, nije  slučajno što je na ovogodišnjoj finalnoj manifestaciji bio prvi.

Misterija jedne mačke je knjiga koju trenutno čitam, a jako mi se dopadaju i Hajduci, dodaje  Vladimir.

Učešće u narednom krugu Čitalića, kažu na kraju, očekuju sa velikim žarom i naravno opet se nadaju najboljem plasmanu. S obzirom na njihovo iskustvo i podršku koju imaju od učiteljice, ali i svojih porodica uopšte ne sumnjamo da će tako i biti.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *