Istraživali smo za koje izdavače su se odlučili ovdašnji nastavnici

Zakon o udžbenicima koji je usvojen u aprilu, prema najavama iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, donet je da bi sprečio monopol, sukob interesa i podmićivanje, koji su vladali na i te kako isplativom tržištu đačkih knjiga. Proteklih dana u medijima se digla velika prašina da  po novom katalogu odobrenih naslova za prvi i peti razred, ništa  u pogledu dominacije na tržištu udžbenika se nije promenilo. Od odobrenih naslova za prvi i peti razred, od 173 ponuđene knjige gotovo trećinu, odnosno 52, štampaju izdavačke kuće „Klet”, „Novi logos” i „Freska”, sve tri deo iste nemačko-slovenačke grupacije.

„Klet” je nemačka kompanija koja je pre nekoliko godina kupila izdavačku kuću „Freska”, dok je „Novi logos” kupio hrvatski „Profil internacional”, koji je u vlasništvu izdavača „Klet Slovenija”. Na tržištu udžbenika, dakle, u poslednje tri godine, otkako je „Politika” pisala o tome, ništa se nije promenilo.

S druge strane, državni izdavač JP „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva” potpuno je potisnut sa tržišta. Pre tri godine manje od pet odsto škola želelo je njihove udžbenike, pa su pali ispod cenzusa koji je predviđao tadašnji zakon i nisu ni ušli u škole. Međutim, obaveza da štampaju niskotiražne udžbenike, od kojih većina izdavača beži jer su neprofitni, Zavodu je i dalje ostala.

Kako kaže generalni direktor OŠ „Vuk Karadžić“ u Doljevcu Goran Ilić učitelji i nastavnici već su izabrali komplete knjiga za prvi i peti razred i roditeljima je ponuđena mogućnost plaćanja u tri mesečne rate.

  • Mi smo imali obavezu da do 15.maja obavestimo Ministarstvo provete koji su izdavači odabrani. Napre su izdavači održali promocije udženika i nastavno osoblje je imalo priliku da pogleda knjige u ponudi, a zatim je svako stručno veće odlučivalo za kog izdavača se opredeljuju. Njihov predlog je zatim prezentovan na roditeljskom savetu, a završna reč je bila na nastavničkom veću o odabiru udžbeničkih kompleta – kaže u izjavi za radio Koprijan, Goran ilić.

Nove školske godine prvaci će, prema odabiru doljevačkih učitelja, sticati nova znanja iz udžbenika izdavačke kuće „Klet“, dok iz udžbenika „Freske“ učiće engleski jezik.

Učenici petog razreda imaće knjige nekoliko izdavača. Tako će deca biologiju i likovnu kulturu učiti iz udžbenika izdavača „Bigz“. Knjige „Logosa“ izabrali su nastavnici fizike, istorije, engleskog jezika, informatike i tehničkog obrazovanja, a knjige izdavača „Klet“ odabrali su nastavnici matematike, srpskog i francuskog jezika i geografije.

Kako kaže Ilić naredne četiri godine učenici će učiti iz knjiga ovih izdavača.

  • Kada naši nastavnici odu na promociju udžbenika mislim da pri odabiru najviše odlučuje kvalitet udžbenika koji im je prezentovan. A što se cena tiče, prema mojim saznanjima većina izdavača ima slične cene udžbenika iz određenih predmeta. – zaključuje Ilić.

Dodajmo na kraju da ministar Mladen Šarčević već mesecima najavljuje mogućnost formiranja đačkih zadruga i mnogo jeftinijeg nabavljanja udžbenika tim putem, što bi „ukinulo sivo tržište, razne posrednike i samim tim uticalo na formiranje povoljnije cene za sve učenike”.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *