Covid19: Najmanje 30 zaraženih u opštini Doljevac, prema podacima Radio Koprijana, zvanično samo jedan

Zvaničan broj obolelih na teritoriji opštini opštine Doljevac od virusa korona, a prema podacima sajta covid19.rs, je jedan. Medjutim, prema podacima Radio Koprijana, ta cifra je daleko veća, i u ovom trenutku iznosi najmanje 30 zaraženih. Jedan broj osoba je i hospitalizovan zbog težine simptoma u KC Niš, a ima i naših stanovnika koji su zbog blage kliničke slike trenutno u hali Čair i sličnim objektima predvidjenim za smeštaj lakše obolelih pacijenata.

Inače, prema poslednjim podacima Štaba za vanredne situacije Doljevac u Domu zdravlja u poslednjih nedelju dana od kako se uzimaju uzorci za testiranje na covid19, 76 osoba je testirano, a medijumi su poslati za Niš na dalju analizu.

Od tih 76 uzoraka, jedan broj je pozitivan, a kada se tome pridodaju oboleli koji su ranije testirani u Nišu, prema našim, dobro proverenim saznanjima, broj obolelih u opštini Doljevac je najmanje 30. Očekujemo potvrdu nadležnih za ova naša saznanja.

Iz Doma zdravlja u Doljevcu kažu da imaju dovoljno testova na raspolaganju i da se uzorkovanje vrši svakom pacijentu za kog se posumnja da je zaražen korona virusom.

Da situacija u Nišavskom i Topličkom okrugu nije ni malo naivna, svedoče i podaci o formiranju Štaba za upravljanje krizom u Nišavskom i Topličkom upravnom okrugu, po odluci Vlade RS, a na inicijativu Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID – 19, kao i “prodor” virusa i u domove za smeštaj starih i bolesnih osoba.

Osim u Gerontološki dom u Nišu i Eskulap u Novom Selu, virus je “ušao” i u Specijalnu bolnicu za psihijatrijske bolesti “Gornja Toponica“, gde ima više od 500 pacijenata i 400 zdravstvenih radnika.

U Domu za stara i invalidna lica u Doljevcu nema obolelih od korona virusa, kažu u ovoj ustanovi. Kako ističe direktor Dejan Radovanović, preduzete su apsolutno sve mere prevencije i zaštite su od samog početka izbijanja epidemije. Korisnicima nije dozvoljen izlazak, poseta nema, lekari doljevačkog Doma zdravlja redovno obilaze korisnike i prate njihovo zdravstveno stanje, a objekat čuva vojska. Zaposleni, ističe direktor, imaju zaštitnu opremu, odnosno maske i rukavice, a dezinfekcija prostora se vrši redovno u propisanim terminima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *