Crveni krst Doljevac obeležio Dan Crvenog krsta Srbije

Juče je Crveni krst Doljevac prigodnim aktivnostima obeležio 144 godine od osnivanja Crvenog krsta Srbije.

Kako kaže Marija Milojević iz ove doljevačke organizacije Srpsko društvo Crvenog krsta osnovano je 6. februara 1876. godine u Beogradu na inicijativu dr Vladana Đorđevića, prvi predsednik bio je mitropolit Mihajlo Jovanović. Prema njenim rečima ove godine komemorativno obeležavaju i 90 godina od smrti dr Vladana Đorđevića, humaniste, prvog školovanog srpskog hirurga, književnika i političara, učitelja kralja Milana.

Govoreći o istorijatu ove humanitarne organizacije ona je dodadala da je prilikom osnivanja Srpsko Društvo Crvenog krsta bilo  među prvih petnaest nacionalnih društava koja su osnovana u svetu. Crveni krst Srbije od svog osnivanja do danas radi i funkcioniše bez prekida svih 144 godine. Tada kao i danas, moto ove organizacije je “pružiti pomoć svakome kome je potrebna”.

  • Rođendan Crvenog krsta Srbije mi smo u Doljevcu obeležili prijemom volontera naše organizacije, jer oni svojim radom i angažovanjem najviše doprinose radu naše organizacije i realizaciji mnogobrojnih programa koje sprovodimo- rekla je Marija Milojević u izjavi za Radio Koprijan.

Crveni krst u Doljevcu počeo je sa radom 26.septembra 1986.godine, a prvi predsednik je bio učitelj Slavoljub Ćirić.

Crveni krst Doljevac svojim aktivnostima i programima pokušava da ublaži ljudsku patnju, pojača otpornost pojedinaca i zajednica i pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Kako kaže Marija Milojević iz CK Doljevac, ova organizacija koja se bavim humanitarnim radom pored redovnog programa Narodne kuhinje sprovodi još i akcije dobrovoljnog davalaštva krvi i  podelu paketa socijalno ugroženim kategorijama, ali i posebnu pažnju obraća na zadravstveno-preventivne aktivnosti.   Crveni krst edukuje mlade, brine o starijim osobama i ugroženim kategorijama.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *