Crveni krst Doljevac: Oprez zbog tropskih temperatura

Ovih dana živa u termometru beležiće preko 35 stepeni u većini mesta u Srbiji. Ovako visoke dnevne temperature, ali i ropske noći koje nas očekuju opasne su po zdravlje ljudi ako dugo borave na suncu.

Iz Crvenog krsta Doljevac ističu da su visoke temperature su šok i trauma za ceo organizam i dali su smernice za pružanje prvi pomoći kod stanja koja su izazvana toplotnim udarom.

Kako kaže Marija Milojević iz ove organizacije na osnovu temperaturnih skokova tokom leta, za očekivati je da će građani u povećanom obimu imati potrebu za osnovnim tehnikama pružanja prve pomoći kod stanja koja su izazvana toplotnim udarom ili pojavom sunčanice.

  • Podsećamo naše sugrađane da je korisno da znaju da sunčanica nastaje direktnim izlaganjem glave sunčevom zračenju. Simptomi koji se mogu javiti jesu glavobolja, preterano znojenje, ubrzan puls, dok je disanje plitko i ubrzano. Može se javiti vrtoglavica pa čak i nesvestica- kaže Milojević.

Podseća koje su mere pružanja prve pomoći kod sunčanice:

  • Najvažnije je pomeriti osobu u hlad ili u rashlađenu, provetrenu prostoriju. Raskomotiti je, skinuti nepotrebnu, suvišnu odeću. Postaviti hladne obloge na čelo, vrat i zglobne prevoje. Postaviti je da sedne i dati hladne, slatke napitke, gutljaj po gutljaj- kaže Marija Milojević.

Dodaje da ukoliko osoba oseća nesvesticu, treba je postaviti  u ležeći položaj sa podignutim nogama.

Podsetila je građane da u tropskim danima pred nama koristite dobru zaštitu glave– kapu, kačket ili  šešir.

  • Vodite računa o i oblačenju – lagani, prozračni materijali, od prirodnih tkanina i svetlijih boja. Vodite računa o ishrani – uravnotežena i lagana ishrana, unos voća i povrća bogatih mineralima i vitaminima- saveti Crvenog krsta Doljevac.

Napominju da je najvažnije da građani unose dovoljno tečnosti i uvek sa sobom nose flašicu vode.

Građani bi u najtoplijem delu dana trebalo da borave u hladovini, redovno provetravaju prostorije, a ukoliko koristite klima uređaje posebno obratiti pažnju da razlika između spoljne i unutrašnje temperature  ne bude prevelika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *