Otvorena Likovna kolonija “Orljane 2022.”

Kulturno-zabavnim programom u holu Javne biblioteke u Doljevcu danas je svečano otvorena Likovna kolonija. Tradicionalno, svakog 1.jula, a u okviru obeležavanja Sabora Sv. Jovana 7.jula, Orljane vrvi od umetnika, koji na platna prenose raznolike krajolike ovog i okolnih sela. Gotovo svaki put ovekoveči se neki od značajnih istorijskih lokaliteta, a Javna biblioteka postane bogatija za dvadesetak novih umetničkih dela, koji upotpunjuju bogat fond slika koje je tokom godina ova institucija kulture dobila od mnogobrojnih umetnika koji su učesvovali na Likovnim kolonijama tokom 14 godina njenog postojanja.

Kulturno-umetnički program povodom otvaranja Likovne kolonije

Ovoga puta 12-oro slikara stiže u naš kraj iz Beograda, Kostolca, Niša, Pirota, Gadžinog Hana, a sa njima će biti i jedna pesnikinja, kaže za Radio Koprijan direktor J.biblioteke Bogi Mitić. –Svako od slikara naslikaće po dva dela Javnoj biblioteci i jedno delo porodici u čijim će domaćinstvima boraviti u Orljanu tokom nedelju dana trajanja ove manifestacije, dok će slikati, kao i do sada, u prostorijama tamošnje škole.

Slikar Janko Piljak iz Beograda četvrti je put u Orljanu. Na njegovim slikama dominiraju pejzaži, pa će kaže to najverovatnije i biti motiv i na slikama koje će uraditi u Orljanu. –Učešće na kolonijama nije obavezno, ali mi rado dolazimo, jer je to dobročinstvo koje potiče iz našeg slikarskog opusa, iz naše duše, s namerom da damo doprinos da ovo mesto dobije nešto lepo, novo i da ljudi shvate da to činimo iz zadovoljstva, najviše zbog mladjih i njihove edukacije. Danas je teško ponuditi deci sadržaje koji su drugačiji od onoga što ih svakodnevno okružuje, a vezani su za pametne telefone, ali treba raditi na tome, organizovati ih, edukovati, privlačiti ovakvim kvalitetnim sadržajima, usmeravati ih.

S tim u vezi u planu su i slikarske radionice za decu, napominje direktor Mitić.- Novina, sa željom da afirmišemo amaterizam, je nabavka opreme za slikanje upravo za najmadje, da na taj način privučemo decu talentovanu za slikanje, da ovde dodju, bilo kada, da slikaju, da razvijaju svoj talenat, jer želimo da se ono što se ovde radi, na taj način prenese na mladju populaciju, i da ih to okrene pravim vrednostima.

Inače, sva dela koja nastanu tokom trajanja Likovne kolonije biće izložena na manifestaciji na brdu Komiga 6.jula, uoči praznika Sabora Sv. Jovana Krstitelja.

J.Kozomara

One thought on “Otvorena Likovna kolonija “Orljane 2022.””

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *