Završne pripreme za SLAUGHTER HORROR i HEAVY METAL FESTIVAL u doljevačkoj klanici

Završne pripreme za prvi po redu Komplos Art Factory SLAUGHTER HORROR i HEAVY METAL FESTIVAL autorskih bendova u Doljevcu privode se kraju. Od petka 01. do nedelje 3.jula u prostoru nekadašnje klanice biće prikazano 12 filmova u takmičarskoj kategoriji, a nastupaće i desetak hevi metal bendova iz zemlje i inostranstva.

Prostor gde su se nekad klali bikovi

Horor festival u Doljevcu jedinstven je ne samo u ovom delu zemlje, već i šire, kaže za Radio Koprijan dr Dejan Ognjanović, programski direktor Slaughter Festa, a nekadašnja klanica se pokazala kao idealan prostor za tvrd zvuk koji dopire iz distorzija gitara jer uz udare bubnjeva podseća na splet istorijskih okolnosti koji je hteo da nekadašnji privredni gigant iz Doljevca, baš kao i muzički pravac Heavy Metal, dožive svoj vrhunac tokom osamdesetih godina prošlog veka.

Kako je Ognjanović dodao u današnjem obraćanju novinarima u Javnoj biblioteci  horor žanr proistekao je iz književnosti, a nepravedno je skrajnut i omalovažavan u široj javnosti. Upravo zato, kaže, putem ovakvih festivala pokušavamo da ga promovišemo i u teoriji i u praksi s ciljem da ga postavimo na mesto koje zaslužuje. Većina filmova koji će biti prikazani tokom trajanja festivala, prema njegovim rečima, mogu se videti samo ovde, a neki će imati i svoju svetsku premijeru, poput filma “Agata”. –Naročito bih istakao tri filma austrijskog reditelja Norberta Fafenbihlera, a posebno njegov film čudnog naziva 2551.01: Dete. Ko dodje da pogleda film shvatiće zašto on nosi to ime. Ono što bih mogao reći je da ovo ostvarenje nalikuje Dejvidu Linču, avangardniji je film, ekstravagantniji, nije tipičan narativni horor film. Takodje bih istakao film Posednik, koji nam stiže iz Kanade ili iz Grčke Čuvari večnosti, koji uzima jedan film radjen po Stivenu Kingu i potpuno ga reimanigira, remontira ga, što je vrlo komplikovano, ali i pokazuje šta sa hororom može da se radi, da je to živahan žanr, sa kojim može da se eksperimentiše, da se igra, a da se ostane u okviru očekivanja koji se od horora traže, da bude jeziv i strašan.

Hala za klanje stoke

Horor festival u Doljevcu odlična je prilika da prisustvujete nečem novom, dodaje naš sagovornik.-Ovde je, znamo mi to, najpopularnija komedija, taj neki realistični savremeni film, aktuelni trenutak, u čemu se narod instant prepozna, ali mi ćemo pokušati da im objasnim zašto je i te kako smisleno da se prepoznaju i u horor žanru, ne u smislu da je život užasan, već kao jedna vrsta kontrasta, kao neko suočavanje sa mrakom u nama. Mene recimo strašno nerviraju naslovi kada se na primer desi neka saobraćajna nesreća da se lepe ti naslovi-horor. Ne, horor je naziv jednog umetničkog žanra, književnog i filmskog, tako da poenta festivala nije da dodajemo užas užasu koji imamo u svakodnevnom životu, nego da vidimo otkud ovaj mrak u nama i oko nas.

Namera im je, ističe, da festival zaživi. –Izvesnu podršku imamo, ali se nadamo još većem zalaganju, jer mislim da je svima u interesu da se ova lokacija oživi i za horor festival i za druge sadržaje.

Murali na hali za klanje bikova

Kada je u pitanju hevi metal festival prema rečima umetničkog direktora Željka Ljubića, na dva stejdža nastupaće bendovi iz zemlje i inostranstva. Glavni program biće na drugoj bini, a dnevno će nastupati 4 benda. Ljubić posebno izdvaja ženski sastav Džener, kao i gostujuće bendove iz Grčke i Bugarske.

Murali na hali za klanje bikova

Napomenimo i to da je za sve posetioce, uz besplatan ulaz, obezbedjen i prevoz iz Niša sa stajališta kod Doma vojske u 18 časova i iz Leskovca. Program tokom sve tri festivalske večeri počinje od 19 i traje do 24 časa.

J.Kozomara

 

One thought on “Završne pripreme za SLAUGHTER HORROR i HEAVY METAL FESTIVAL u doljevačkoj klanici”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *