Crveni krst Doljevac realizuje brojne aktivnosti u septembru!

Crveni krst Doljevac, u skladu sa svojim kalendarom, realizovaće brojne aktivnosti, edukativne radionice i zdravstveno-preventivni rad u septembru. Prema rečima sekretara Danijele Kostić, ovih dana kreću sa realizacijom programa bezbednosti u saobraćaju, koji je  usmeren na bezbednost dece, pa će tim povodom posetiti sva predškolska odeljenja ustanove „Lane“ Doljevac. Mališanima će, na zanimljiv način, prezentovati kako da se odgovorno i bezbedno ponašaju u saobraćaju.

  • Učenicima prvog razreda OŠ „Vuk Karadžić“ Doljevac biće održana video prezentacija na temu „Šta znaš o saobraćaju?“ i tom prilikom podelićemo edukativni materijal i simbolične poklone mališanima iz kojih će naučiti, u saradnji sa roditeljima i učiteljima, o bezbednom kretanju u saobraćaju- rekla je Danijela Kostić u izjavi za radio Koprijan.

Takođe, timovi Crvenog krsta Doljevac, obići će sva naselja u opštini i održati edukativne tribine o bezbednosti u saobraćaju, ali će one biti usmerene informisanju lokalnog stanovništva o novim odredbama ZOBS-a.

  • Našim sugrađanima u saradnji sa lokalnom PS Doljevac biće predočene nove odbredbe zakona o ZOBS-u, a pre svega one koje se odosne na poljoprivrednike, odnosno vozače traktora i motokultivatora. Ali, akcenat će biti stavljen i na kretanje pešaka, jer u većini naselja ne postoje trotoari za bezbedno kretanje, pa bi im saobraćajni policajci predočili pravila kretanja u tim situacijama- rekla je Kostićeva.

Ova organizacija predvidela je i humanitarnu akciju pod  nazivom „Drug drugu“ u okviru koje bi bili sakupljeni udžbenici, školski pribor, garderoba i hrana, a ti paketi bili bi uručeni deci koja su socijalno ugrožena. Ova akcija je  ujedno takmičarskog karaktera, pa će za učenike škole koja bude sakupila najviše humanitarne pomoći,  biti  organizovana žurka, kao glavna nagrada za trud i pomoć učenicima.

U toku septembra biće održana i pokazna vežba u školskom dvoršitu u Pukovcu gde će učestvovati  pripradnici PS Doljevac, ekipa Doma zdravlja Doljevac i ekipa Prve pomoći iz Prokuplja.

  • Ovom vežbom, u saradnji sa šminkerima, na jedan realističan način učenicima biće pokazano kako izgleda saobraćajna nesreća i pružanje pomoći učesnicima u nesreći, a time bi bio obeležen i Dan prve pomoći. Svakako prisutnim učenicima biće objašnjeno i zbog čega, u većini slučajeva, dolazi do saobraćajnih nezgoda- istakla je Kostićeva.

Crveni krst Doljevac nije zaboravio ni starije žitelje naše opštine, pa će realizovati, takođe u ovom mesecu, i obilazak ruralnih starčkih domaćinstava.

  • U saradnji sa lekarima opšte prakse posetićemo samačka staračka domaćinstva, gde će zdravstvene ekipe najstarijima meriti krvni pritisak i nivo šećera u krvi. Takođe, biće im predočene i dobre zdravstvene navike odnosno pravilna ishrana, ali i pravilno korišćenje propisane terapije- rekla je sekretar Crvenog krsta u Doljevcu u izjavi za radio Koprijan.

Ove akcije su samo jedne od mnogih koje sprovodi ova organizacija u našoj opštini, jer za kraj septembra planiraju i mnoga druga  događanja.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *