Danas je Gorešnjak- Sabor u Kočanu!

Danas je u kalendaru Srpske pravoslavne crkve Sveti arhangel Gavrilo, u narodu poznatiji kao Gorešnjak, i nije označen “crvenim slovom”. Međutim crkva svetom arhangelu Gavrilu daje veliki značaj i slavi ga kao Blagovesnika koji je učestvovao i najavljivao sve značajnije događaje vezane za nastajanje hrišćanstva. Slavi se kao anđeo koji donosi radosne vesti!

Današnji dan u Kočanu obeležava se kao seoska slava. U narodu je praznik poznat i kao letnji Aranđelovdan za koji se vezuju mnogobrojni običaji, prema kojima se onim koji poštuju veru tog dana zabranjen skoro svaki rad.

Danas je u prepodnevnim satima u crkvi Sv.Arhangela Gavrila u Kočanu, uz veliko prisustvo vernika, održana liturgija. Takođe, u porti crkve organizovano je i posluženje za sve građane, kako bi na što svečaniji način, u miru i ljubavi, proslavili današnji dan.

Za ovog sveca su vezni mnogobrojni običaji. Veruje se, da devojke ne valja da uzimaju ručne radove u ruke, da šiju i pletu. Ali u narodu je ostalo ustaljeno verovanje da je ovo najbolji dan za novi početak. Svetom arhangelu Gavrilu je dobro da se mole nerotkinje, jer se veruje da on donosi “blage” i lepe vesti.

M.Jovanović/Radio Koprijan

Foto: M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *