Danas poslednji rok za prijavu obaveznog plaćanja eko-takse

Danas je poslednji dan se firme prijave za obavezno plaćanje eko-takse. Naime, obavezu plaćanja eko-takse imaju skoro svi iz evidencije Agencije za privredne registre. Visina obaveze se određuje u odnosu na delatnost i veličinu firme, a maksimalni iznosi su određeni Uredbom. Kako kaže načelnica Lokalne poreske administracije u Doljevcu Jasmina Paunović odziv preduzeća i preduzetnika je dobar, a prijavu mogu poslati i elektronskim putem. Ona se nada da će većina ispoštovati utvrđeni krajnji rok. Svi koji se ne prijave i ne plate je, rizikuju da plate kaznu predviđenu zakonom. U lokalnoj samoupravi u Doljevcu  se nadaju da do kažnjavanja neće ni doći, jer većina vlasnika je izvršila prijavu. Takođe dodaje da su u saradnji sa svim knjigovodstvenim radnjama blagovremeno obavestili sve vlasnike o obavezi podnošenja prijave.

Iznos obaveze zavisi pre svega od delatnosti, odnosno koliko ona zagađuje životnu sredinu, ali i od veličine samog preduzeća. Koliku taksu će plaćati vlasnici osim od delatnosti, zavisi i od toga da li je preduzeće klasifikovano kao veliko, srednje, malo ili mikro pravno lice ili preduzetnik. Na osnovu ova dva parametra, određuje se godišnja eko-taksa.  Najmanji godišnji iznos je 5.000 dinara, a najveći dva miliona dinara.

Jasmina Paunović, načelnica LPA Doljevac

Firme u prijavi navode i godišnji prihod, jer ovaj namet na godišnjem nivou ne sme da pređe 0,4 odsto prihoda kompanije ili preduzetnika, kaže načelnica Paunović, tako da će mnoge firme sa teritorije opštine Doljevac platiti i iznos manji od 5 000 dinara i da ukoliko imaju neko pitanje ili nedoumicu mogu da pozovu LPA u Doljevcu i biće im sve razjašnjeno oko prijave i plaćanja eko-takse.

Načelnica dodaje da prilikom podnošenja prijave vlasnici upisuju  poslovni prihod na osnovu finansijskog izveštaja od prethodne godine. Tako da za prijavu za 2019. godinu upisuju celokupan prihod iz 2018. godine, a za 2020. godinu upisuju prihod iz 2019. godine. Visina takse za 2019. godinu će se odrediti srazmerno danima od kada je Uredba donesena, kaži u doljevačkom LPA odeljenju.

Ukoliko je u pitanju novoosnovano preduzeće ili preduzetnička radnja, bitno je istaći da vlasnici u prijavi upisuju da su se tek registrovali odnosno da nemaju bilans uspeha iz 2019.godine, tako da će biti oslobođeni plaćanja takse. A kada su u pitanju paušalci upisuje se prihod iz KPO knjige- kaže načelnica u izjavi za Radio Koprijan.

Ona je istakla i podsetila vlasnike da ukoliko imaju više registrovanih poslovnih jedinica na različitim opštinama, u polje Jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji obavlja pretežnu delatnost upisujeu sve opštine na kojima posluje, jer se time i umanjuje iznos eko-takse. A, ukoliko poseduje više poslovnih jedinica na istoj opštini, podnosi se samo jedna prijava.

Potpisan i popunjen obrazac predaje se u jedinici lokalne samouprave, koja donosi rešenje po kojem će firme, ali i udruženja plaćati  eko-taksu, ali zbog aktuelne epidemije Covida 19 načelnica apeluje da se prijave izvrše elektronskim putem preko portala i dodaje da se sve smernice i objašnjenja dostavljena knjigovodstvenim radnjama.

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *