Danas su Blagovesti, sutra blagosiljanje vrbe u svim crkvama

ikona blagovestiDanas se obeležavaju Blagovesti, jedan od 12 najvećih hrišćanskih praznika koji se slavi se u znak sećanja na blagu vest koju je arhangel Gavrilo doneo Bogorodici i rekao joj da je Duh Sveti nju odabrao da bude majka Isusu Hristu. Blagovesti inače, spadaju u Bogorodičine praznike i svetkuju ga najviše žene. Ali od ovog dana kreće buđenje prirode i mnogi radovi.

Blagovesti spadaju u radosne hrišćanske praznike i slave se uvek 7. aprila, tačno devet meseci pre Božića.

Devojke i žene, posebno one koje žele da zatrudne i postanu majke, odlaze u crkve i manastire gde su ikone posvećene Blagovestima i mole se Bogorodici.

Za ovaj praznik postoje mnogi narodni običaji, a većina je vezana za buđenje prirode i početak prolećnih radova.Vlada verovanje da na ovaj dan žene ne treba da se češljaju.

Tek posle Blagovesti kreću radovi u voćnjaku i njivama  – počinje kalemljenje voća, orezivanje vinograda i setva pšenice i ječma.

Na Blagovesti se, po narodnom običaju, ustaje veoma rano, čak i u ponoć, a dan je počinjao devojačkom pesmom. Kuća i okućnica mora  da se očisti.

Period do sedam dana, koji kreće od ovog praznika, za mnoge može da bude  presudan.

Naime, na sutrašnji dan, sve do Velikog Petka, dobro bi bilo započeti bilo kakav veći posao (izgradnja, pokretanje sopstvenog posla, usavršavanje),  a povoljan je period i za donošenje važnih životnih odluka, koje mogu da donesu korenite promene u životu.

Povodom predstojećih praznika koji se, po kalendaru Srpske pravoslavne crkve (SPC), obeleževaju uoči Uskrsa, u svim crkvama na teritoriji naše opštine biće održana bogosluženja.  Tako u  crkvi Sv. arhangela Gavrila u Kočanu, sutra na Lazarevu subotu , biće održana od 17 sati  Večernja služba i blagosiljanje vrbe . U  crkvama Sv. Petke u Ćurlini i Sv. Romana u Belotincu Večernje službe i blagosiljanje vrbe  zakazane su za 16 sati. U nedelju 09. aprila  SPC obeležava praznik Cveti, pa će Sveta liturgija biti služena i tog dana, u svim hramovima u opštini Doljevac,  od 8 časova.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *