Danas u opštini Doljevac obeležen Dan škole- Svečane priredbe održane u Doljevcu i svim izdvojenim odeljenjima

Danas su učenici i nastavno osoblje svečanim priredbama obeležili  Dan škole. Ove godine izostala je centralna manifestacija, ali su  sva izdvojena odeljenja OŠ „Vuk Karadžić“ Doljevac na prigodan i lep način obeležili ovaj značajni datum u školskom kalendaru.

Učenici od 1. do 4. razreda škole u Doljevcu su zanimljivom i edukativnom predstavom za svoje vršnjake i roditelje obeležili Dan škole. Priredba je bila inspirisana likom i delom Vuka Karadžića, a vredni djaci ovdašnje škole su za tu priliku pripremili čitav niz recitacija, muzičkih kompozicija i igrokaza, u saradnji sa učiteljima i nastavnicom engleskog. Takodje, ovih dana svi oni imali su prilike da iskažu i svoje likovno umeće, s obzirom na to da su oslikavali lik Vuka Karadžića.

Svečano je bilo u svim izdvojenim odeljenjima na teritoriji opštine Doljevac.

Obeležavanje Dana škole pomereno je sa 8.novembra za današnji datum jer  su učenici od srede na jesenjem raspustu.

Podsetimo, skoro vek i po dugu tradiciju ima školstvo na teritoriji opštine Doljevac. Osnovna škola „Vuk Karadžić“ jedna od najvećih u Srbiji i jedna od najstarijih u ovom delu zemlje.

Škola je oformljena daleke 1879. godine, nakon oslobođenja ovih krajeva od Turaka, a danas, 144 god. posle, pohađa je oko hiljadu i četiri stotine đaka, u četiri osmogodišnjih i 10 četvorogodišnjih odeljenja.

Osnovna škola u Malošištu osnovana je 1879. godine i spada u red najstarijih škola u Niškom srezu. Bila je smeštena u spahijskoj kući poslednjeg turskog bega Junus-bega. Osnovne škole u Kočanu i Mekišu osnovane su iste godine i takodje su medju najstarijima u Dobričkom srezu. Škole u Orljanu, Šainovcu i Doljevcu najkasnije su formirane. Godine 1940. nastaje doljevačka škola, kao izdvojeno odeljenje  škole iz Kočana, a osamostaljuje se 1944.godine, tako da je Drugi svetski rat zatekao sadašnje područje opštine Doljevac sa 13 škola u 16 sela, zapisao je o razvoju školstva najpoznatiji hroničar ovog kraja Zarije Stojković.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *