„Dani višnje“ u Merošini

Tradicionalna manifestacija „Dani višnje“ biće održana u nedelju 23. juna 2019. godine na Oblačinskom jezeru u organizaciji Narodne biblioteke Merošina i lokalne samouprave. Kulturno-turistička manifestacija „Dani višnje“ održava se tradicionalno 16. put, nakon prošlogodišnjeg otkazivanja, ove godine manifestaciji se vraća stari sjaj, uz veliku pomoć lokalne samouprave. Centralni događaj biće koncert Tropiko benda, koji počinje u 21 sat.

Kako kaže Miloš Milošević direktor Narodne biblioteke u Merošine program manifestacije počeće sportskim takmičenjima u fudbalu i košarci od 12 sati. U isto vreme počinje i takmičenje u kulinarskim veštinama u pripremi jela od višnje, riblje čorbe i ribljeg paprikaša.

Svečano otvaranje manifestacije i kulturno umetnički program zakazani su za 14 sati. Nakon toga predviđene su demonstracije aikida, prve pomoći, kao i degustacija proizvoda od višnje.

Prošle godine, kako kaže direktor Narodne biblioteke u Merošini, zbog niske otkupne cene, nezadovoljstva poljoprivrednih proizvođača i nedostatka novca, ova manifestacija je bila otkazana. On je dodao da je ova manifestacija, još od 2003. godine, uvek okupljala popularne pevače i bendove, ali i veliki broj posetilaca, što je i krajnji cilj.

Milošević je istakao da su proizvođači višnje dobili oznaku geografskog porekla ovog proizvoda, a cilj uvođenja oznake geografskog porekla je unapređenje kvaliteta i promovisanje proizvoda iz Srbije, koji se od drugih sličnih proizvoda na tržištu razlikuje po specifičnom načinu proizvodnje i visokom kvalitetu.

Oblačinska višnja „Oblačinka“ sorta je sa zaštićenim geografskim poreklom. Prvi zasadi podignuti 1958. godine u selu Lepaja. Danas je pod višnjom u merošinskom kraju 2000 hektara i 90% domaćinstava bavi se proizvodnjom višnje.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *