Doljevačkim đacima težak test iz srpskog

Osnovce naredna tri dana očekuje “najteži” ispit, maturski. Doljevački đaci, ali i njihovi vršnjaci u Srbiji, danas su rešavali test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, dok će se sutra održati test iz matematike, a prekosutra kombinovani koji podrazumeva zadatke iz fizike, biologije, hemije, istorije i geografije. Kako kaže direktor OŠ „Vuk Karadžić“ Doljevac, Goran Ilić, polaganje prijemnog ispita je počelo na vreme i sve je proteklo bez problema i u najboljem redu.  Ilić je dodao, da će naredna i dva dana u doljevačkim učionicama dežurati prosvetni radnici iz Niša.

Trodelni završni ispit, kao kruna obaveznog osnovnoškolskog obrazovanja, počeo je danas za 69.653 osmaka.  U doljevačkoj opštini test male mature polaže oko 190 učenika.

Danas su rešavali test iz srpskoj jezika i kako kažu doljevački đaci pitanja su, za razliku od probnog testa, bila teža. Budući srednjoškolci kažu da su današnji test lošije uradili, jer su pitanja bila teška.

Sutra, na ispit iz matematike, pored đačke knjižice i grafitne i plave hemijske olovke treba da ponesu i lenjir, trougao i šestar. Preporučuje se da odgovori prvo pišu grafitnom olovkom, što nije obavezno, a tek potom plavom hemijskom olovkom.

Zadaci u okviru svakog testa podeljeni su po težini. Tako su zadaci na testu grupisani na osnovu tri nivoa znanja: osnovnog, srednjeg i naprednog.

Na sva tri testa đaci će rešavati po 20 zadataka. Svako pitanje nosi po jedan bod. Bodovi iz srpskog i matematike množe se sa koeficijentom od 0,65, tako da đaci iz srpskog mogu maksimalno da osvoje 13 bodova i iz matematike isto toliko.

Bodovi sa kombinovanog testa množe se sa koeficijentom od 0,7, tako da učenici maksimalno mogu da osvoje 14 bodova.

Za upis u četvorogodišnju srednju školu i gimnaziju, potrebno je da učenik ima najmanje 50 bodova.

Učenik na osnovu uspeha u osmoletki može dobiti maksimalno 60 bodova, dok na završnom ispitu može osvojiti još najviše 40 poena.

Sva tri dana održavanja male mature osmaci u školu treba da dođu u 8.15 časova. Nije im dozvolјeno da napuštaju prostoriju u kojoj se polaže test pre 9.45 časova i u periodu od 10.45 do 11.00 časova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *