Dečaka ujeo pas lutalica u blizini škole u Doljevcu

Čopor pasa u Doljevcu (Foto: Radio Koprijan)
Čopor pasa u Doljevcu (Foto: Radio Koprijan)

Pas  iz čopora od 10-tak  lutalica koji se već neko vreme  mogu videti u blizini doljevačke OŠ „Vuk Karadžić“, prema saznanjima radio Koprijana, napao je jedno dete koje se igralo na školskom igralištu. Naime, u petak 09.februara oko 15 časova, dečak DJ.S. star 7 godina iz Doljevca zadobio je ujed dok je trčao za loptom, koja je tokom igre odletela ka psima koji su se nalazili u blizini, te ga je jedan od pasa iz te grupe ujeo za nogu, rekao nam je njegov otac . U tom trenutku slučajni prolaznik pritekao je dečaku u pomoć i oterao  pse, a onda dete odveo do kuće njegovih roditelja koja se nalazi u blizini.

Moj sin se često igra na igralištu kod škole, medjutim primetili smo da u poslednje vreme ima mnogo pasa lutalica u tom kraju, tako da se desilo i da  jedan od njih  napadne moje dete i ugrize ga za nogu, kaže  otac deteta, Marko.

Nakon ukazane prve pomoći u doljevačkom Domu zdravlja, Dj.S. su u Nišu povrede sanirane.- Dete je dobilo tetanus, rana je očišćena, ali nije ušivana, kako su nam rekli, zbog mogućnosti  razvoja bakterija na mestu ugriza.

Povredjeni dečak (Foto: Privatna arhiva)
Povredjeni dečak (Foto: Privatna arhiva)

Dete se sada oseća dobro, ali, kako kaže njegov otac, ipak se, iako je ljubitelj pasa sada njih plaši, a takodje ne sme ni da se igra na igralištu strahujući od novih napada, te apeluje na nadležne da se posvete rešavanju ovog problema, kako se slični napadi ne bi više dešavali.

Inače, kako je radio Koprijan već pisao, psi lutalice, kojih na teritoriji opštine Doljevac ima nekoliko stotina, već neko vreme predstavljaju veliki problem i za stanovnike, koji strahuju od ujeda pasa, i za nadležne opštinske organe, koji godinama pokušavaju da reše ovo pitanje.

Medjutim, propisi su takvi da se ovi psi čak i nakon što ih uhvate radnici preduzeća koja su za to ovlašćena, a onda sterilišu i čipuju, vraćaju na ulice, tako da se njihov broj na žalost ne smanjuje, a poblem samo delimično rešava.Uspavljuju se trajno samo psi koji su dokazano agresivni. Takodje, postoji i ne mali broj neodgovornih stanovnika naše opštine koji sve pse iz  neželjenog legla izbacuju na ulicu i tako možda rešavaju svoj problem, ali stvaju probleme svima ostalima.

Trajno rešenje  bila bi gradnja azila za ove životinje, što trenutno  iz više razloga nije moguće, ali se planira, kažu nadleži.

Inače, od ove godine posao hvatanja pasa lutalica prešao je u nadležnost opštinskih organa vlasti, tako da se  do kraja ovog meseca očekuje izbor nove firme kojoj će biti poveren taj posao  i  sklapanje ugovora, rečeno nam je u ovoj instituciji.

S druge strane samo u 2017. godini, prema podacima opštinske uprave  prijavljeno je preko 70 slučajeva ujedna pasa lutalica na teritoriji opštine Doljevac, a opština je morala da isplati 2 miliona dinara po osnovu odštete gradjanima koje su psi napali i ujeli, što na ime tužbi, što po osnovu vansudskog poravnanja.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *