Paprene kazne za nesavesne građane!

Srđan Stanković, foto privatna arhiva
Srđan Stanković, foto privatna arhiva

Prema važećoj opštinskoj  Odluci o održavanju čistoće, fizičko lice koje nesavesno iznese i baci smeće, platiće kaznu od 20.000 do 50.000 dinara. Za pravna lica kazne su mnogo strože  iznose u rasponu od 100.000 do milion  dinara.

Kako kaže opštinski komunalni inspektor Srđan Stanković  nesavesni građani prave deponije pokraj puteva ili na obali reka, a česta slika nerazvijene ekološke sveti je i hrpa smeća i raznog otpada pored kontejnera ili  čak smeće bacaju na njih.

  • Kazne za nepropisno odlaganje smeća su visoke i građani bi trebalo da povedu računa na koji način i gde odlažu smeće i građevinski otpad. Za fizička lica kazne su visoke do čak 50.000 dinara, ali za pravna lica su još strože. Tako da ukoliko pravno lice bude uklanjalo drvo iz drvoreda, a bez odobrenja nadležnih organa, ukoliko ne održava čistoću zelenih površina gde vrši radove, platiće kaznu u iznosu od 50.000 do 500.000 dinara. – kaže Stanković u izjavi za naš radio.

Međutim odgovornost snosi  i odgovorno lice u firmi pa će kazna za ovlaćeno lice, a ukoliko se ispostavi da otpad odlaže na nepropisnom mestu,  biti od 20.000 do 500.000 dinara.

Krupni otpad i građevinski šut redovno mogu da se vide pored puta ili u  jarku  i pored mnogobrojnih upozorenja iz nadležnih službi da se takvim nesavesnim ponašanjem stvaraju  mini-deponije i pritom nanosi velika šteta našoj okolini.

Kako ističe inspektor Stanković u toku prošle godine imali su 38 prijava, a izrekli su 13 novačanih kazni u visini od 20.000 dinara licima koja su prekršila zakon.

  • Građani uvek mogu da prijave bilo koji komunalni problem u zgradi lokalne samouprave u Doljevcu ili putem telefona 4810.054 i mi ćemo kao nadležni organ izaći u što kraćem roku i truditi se da u interesu građana rešimo problem.- istakao je Stanković.

Podsetimo, na teritoriji opštine Doljevac ima, zvanično, 16 divljih deponija, ali  pogled na okolinu govori da ovakvih deponija ima na svakom koraku. Nadležni su nemoćni u sprečavanju građana da smeće bacaju gde stignu, jer u većini slučaja oni to rade pod okriljem noći, ne mareći za ekološke posledice.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *