Devojčice Gala i Maša iz Malošišta uspešne u folkloru

Devojčice iz Malošišta Gala Ilić, učenica 1. razreda, i Maša Jovanović, učenica 2. razreda. OŠ „Vuk Karadžić“ odeljenja u Malošištu članice su folklornog ansambla „Mozaik“ iz Niša. Gala je počela da vežba i nastupa već sa 4 godine i uspešno savladala zahtevne koreografije. Svoju ljubav ka kolu i igri prenele je i drugarici Maši, pa zajedno vežbaju i imaju nastupe.

Miljana Ilić, majka devojčice Gale, kaže da je od malih nogu pokazala talenat i interesovanje za igru.

  • I ja sam ljubitelj folklora i dugi niz godina sam vežbala i nastupala, pa verovatno i odatle njena želja da uči naš folklor. Uz moju pomoć savladala je osnovne korake, a kasnije uz pomoć učitelja, odnosno koreografa, u Ansamblu „Mozaik“ i zahtevnija kola i koreografije- kaže Miljana.
Gala Ilić, učenica 1.razreda

Zbog epidemije korona virusa Gala Ilić nije nastupala zadnjih godinu dana, ali je pre dva dana sa svojom grupom nastupila na manifestaciji  Palilulsko veče u okviru obeležavanja slave grada Niša   i osvojili  su simpatije publike.

  • Gala i njeni drugari imali su jako uspešan nastup, sa osmehom na licu i bez treme. Nastupili su sigurno i hrabro kao pravi mali profesionalci. Ona već danas putuje u Lipovac na rekreativnu nastavu, a zakazani su nastupi u Ribarskoj banji, u Humu i Vrnjačkoj banji- dodaje majka Miljana.

Ona se nada da će epidemiološka situacija biti bolja i da će dve drugarice imati više nastupa i priliku da pokažu svoje igračko umeće.

Gala i Maša su dobri đaci i pored punog rasporeda i obaveza u školi one ne izostaju na zakazanim probama i trude se da škola i školske obaveze ne trpe zbog ljubavi prema folkloru.

Majka male Gale kaže da se nada da će ovdašnje institucije ili škole možda i pozvati ansambl  „Mozaik“ da gostuju na nekoj manifestaciji i daju im priliku da pokažu svoje umeće, tako mali, a tako dobro uvežbani.

Gala pokazala ljubav ka folkloru od četvrte godine

Ona na kraju razgovora dodaje da je želela, pored toga što je Gala pokazala izvrstan talenat za folklor, svoje slobodno vreme provodi kvalitetno, sa vršnjacima na probama, a ne uz kompjuter ili mobilni telefon.

  • Sve češće se govori u medijima o novoj vrsti zavisnosti, odnosno zavisnosti od interneta, pa mi je drago da ona ima hobi i jako malo vremena provodi uz računar- kaže na kraju razgovora Miljana Ilić.

Igranje tradicionalnog kola, narodna nošnja, druženje sa vršnjacima i putovanja je u  najkraćem opisuju život jednog folklorca, a ujedno i o odličan način da sklonite decu od mobilnih telefona i kompjutera i vaspitati ih na najbolji način, uz muziku i igru.

 

Autor: M.J. Foto M.I.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *