Učenici škola u Pukovcu i Malošištu obeležili Svetski dan bez duvanskog dima

U školskom dvorištu OŠ „Vuk Karadžić“ u Pukovcu i Malošištu učenici od 5. do 8. razreda obeležili su Svetski dan bez duvanskog dima  i poručili svojim vršnjacima da ne koriste duvan i preuzmu odgovornost za svoje zdravlje. Organizovana su sportska takmičenja u odbojci i atletici.

U sportskom duhu obeležen je ovaj značajni datum, a organizatori su  nastavnici fizičkog i zdravstvenog vaspitanja Saša Stojković, Dejan Stojković i Mikica Petković, Učenički parlament i Vršnjački tim sa nastavnicom Violetom  Vukotić, koordinatorom Učeničkog parlamenta,  i psiholozi škola Danijela Ibrahim i Tijana Đurić.

Nadaju se da će  rana, kontinuirana edukacija, tokom školske godine,  o stvarnim štetnim efektima pušenja cigareta po zdravlje smanjiti broj onih koji će početi da puše u doba adolescencije i učvrstiti stav mladih da je pušenje u tom uzrastu neprihvatljivo.

  • Na taj način skrećemo deci pažnju na to da je bitno održavati zdravo telo i zdrav duh i ne okretati se lošim navikama štetnim po zdravlje, kao sto su cigarete. Učenici su se zabavili u ovim aktivnostima, družili se nasmejanih lica i disali vazduh punim plućima-kažu organizatori.

Dodaju, da je ovo deo preventivnog procesa i da je ideja da se kod dece i mladih da steknu veštine, da odole pritiscima vršnjaka i odbiju cigaretu, da donesu odluku da ne puše, da razumeju posledice pušenja, kao i da stiču samopouzdanje.

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *