Mraz prepolovio doljevačke voćnjake

mraz na vocuSlab mraz koji smo imali proteklog vikenda nije drastično oštetio voćnjake u našem kraju, potvrdio nam je Dejan Bogdanović stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Doljevac.

On ističe da će ovih dana imati konkretne podatke o šteti, ali za sada u razgovoru sa poljoprivrednicima je saznao da se procenat uništenih kultura kreće od 30 do 40 odsto. Najviše je štete pretrpela kajsija i breskva, a što se povrća tiče, krompir je uništen mrazom oko 50 posto, a to će se odraziti kasnije kroz umanjenje prinosa za oko 40 odsto. Što se tiče višnje i trešnje, kako kaže Bogdanović, one već imaju zametnutne polodove, tako da šteta, za sada nije mnogo naneta ovom voću. I jagoda je pogođena niskim temperaturama koje su zadesile naš kraj, a kako ističu iz stručne službe, mraz je oštetio cvetove ove biljke, tako da će i prinosi biti znatno umanjeni.

Inače manja šteta je zabeležena i na pojedinim zasadima bostana ali ne trebalo da se sve odrazi na prinos, kažu ovdašnji proizvodjači. Najveću štetu u niškom kraju ,prema svedočenju voćara pretrpeli su zasadi u Gornjem Matejevcu, i ove godine ostaće bez skoro 80% prinosa .

Prema prognozama na pijacama širom Srbije cena voća ove godine mogla bi biti duplo veća, kažu na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu. Nepogode i niske temperature najviše će se odraziti na cenu jagoda i trešanja, mada će i ljubitelji kajsija morati da zavuku ruku dublje u novčanik.

Oštećenja na rodu koja je izazvao hladni talas krajem marta i sada prilične su, a naročito je pogođen rod trešanja i jagoda. Sada nema ni pčela, ni bumbara, samim tim nema oprašivanja, okolnosti za razvoj su jako loše – kaže dr Nenad Magazin, docent na katedri za voćarstvo novosadskog Poljoprivrednog fakulteta.

Prema informacijama koje poseduje i dosadašnjem iskustvu, u maloprodaji, odnosno na pijacama, najveće poskupljenje mogla bi dostići kajsija. Ona ima trenutno nisku prodajnu cenu, pa bi mogla dostići i skok od 100 odsto, a to znači da bi na pijaci koštala i do 200 dinara po kilogramu. Najkvalitetnija trešnja mogla bi dostići cenu od oko 350 dinara po kilograma, a jagode ni u punoj sezoni neće padati ispod 100 dinara.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *