Usevi u doljevačkom kraju pretrpeli manja oštećenja

slika mrazUsevi u doljevačkom kraju uglavnom su uspeli da ovo hladno vreme i temperature ispod nule u ranim jutrarnjim satima predhodnih dana prebrode sa minimalnim oštećenjima, kaže za radio Koprijan poljoprivredni stručnjak Živorad Stamenković. Iako su temperature dotakle minus, zahvaljujući  trudu ovdašnjih poljoprivrednih proizvodjača  uticaj lošeg vremena bio je umanjen. Kako kaže naš sagovornik, u predhodnim noćima gotovo da je celo Dobričko polje blistalo od vatri koje su seljani palili u ranim jutarnjim  satima, kako bi koliko-toliko podigli temperaturu oko svojih useva, što znači da su poslušali savete stručnjaka, koji su im te mere i savetovali i koje su se, kao što se ispostavilo, pokazale dosta uspešnim.  Medjutim, ima kultura osetljivih na niske temperature, koje su  pretrpele oštećenja.

Najviše su stradali kukuruz, krompir, boranija ali te kulture mogu obnoviti svoje listove i mogu se donekle oporaviti , ističe Stamenković. Generalno, posledica ovakvog hladnog vremena je kašnjenje u razvoju biljaka, što će se tokom sezone odraziti na to da se ti proizvodi kasnije, no inače, nadju na pijačnim tezgama.

Voće će takodje imati manje prinose ove sezone, ne samo zbog mraza koji je mestimično ostavio posledice, nego i zbog neoprašivanja. Usled temperatura koje su tokom aprila bile vrlo često ispod proseka za ovo doba godine, pčele nisu bile potpuno aktivne, što će za posledicu imati smanjenje prinosa.

Plastenici su, uglavnom prošli bez posledica, jer se  većina njih greje, a bilo je i onih povrtara koji su paljenjem sveća u plastenicima sačuvali svoje poljoprivredne kulture, napominje Stamenković.

Do prvog maja takodje su mogući kratkotrajni jutarnji mrazevi, tako da, kako zaključuje naš sagovornik, još nekoliko dana bi poljoprivrednici trebalo da budu na oprezu.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *