Doljevac i dalje najpovoljnije tranzitno područje za migrante

Iako se o migrantima u poslednje vreme manje govori, jer smo se već nekako navikli na tranzitne putnike kroz našu zemlju, to ne znači da ih nema na našim drumovima. Prema poslednjem izveštaju UNHCR-a tokom prošle u Srbiju je ušlo preko 30.200 migranata, što je skoro duplo u odnosu na godinu dana ranije.

Kao prostor koji je na raskrsnici puteva opština Doljevac se vrlo često nalazi na njihovoj migrantskoj ruti, te se povremeno i kod nas otkrivaju grupice ilegalnih putnika iz dalekih azijskih zemalja. Retko ko se zadrži u opštini Doljevac duže nego što je potrebno da ovaj naš prostor prepešači ili se preveze, mada je bilo sporadičnih slučajeva kada ih je stanovništvo vidjalo u pojedinim napuštenim objektima, gde su boravili dok se nekako ne snadju i nastave put.

Migranti koji poslednjih meseci prolaze kroz ovaj kraj u najvećem broju slučajeva su samci iz Avganistana i Pakistana, a svakog meseca bude otkrivena bar po jedna grupica. Mahom ih policija nalazi u vozovima ili bolje rečeno na vozovima ili prostoru izmedju vagona na železničkoj stanici u Doljevcu, gde pristižu kompozicije iz pravca Preševa, a nedavno je otkrivena i jedna grupa „slepih putnika“ u kamionu. Kreću se uglavnom u grupama do sedam, osam, a nakon što budu otkriveni transportuju se do Niša, kako bi bili registrovani, a zatim do nekog od prihvatnih centara.

Medju malobrojim migrantima koji su ovde ostali neko vreme bila je jedna žena, Fatima iz Avganistana, sa svoje dvoje maloletne dece, čiju je tužnu životnu priču Radio Koprijan preneo, a koja je u doljevačkom Domu za stara i invalidna lica provela oko godinu dana, nakon teške saobraćajne nesreće u kojoj je ostala bez obe noge. Svoj život posle toga nastavila je u Švedskoj. Sada je kod nas nekoliko dece iz mešovitih srpsko-sirijskih brakova koja su svoj život nastavila ovde, daleko od ratnih razaranja.

Inače, iako je Srbija samo tranzitna zemlja, a krajnja destinacija migranata zemlje zapadne Evrope, pre svega Nemačka, prema podacima Komesarijata za izbeglice, trenutno je u Prihvatnim centrima na jugu Srbije, kojih ima u Bujanovcu, Pirotu, Vranju, Bosilegradu i Preševu smešteno oko 1.400 ljudi. U našu zemlju migranti stižu iz Severne Makedonije i Bugarske, a iz Srbije pokušavaju da izadju na granicama sa Bosnom, Hrvatskom i Madjarskom. Od 2015. godine kada je krenuo talas migracija kroz Srbiju je prošlo više od milion ljudi.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *