Doljevačani spremni za doček najluđe noći!

nngggBliže se novogodišnji praznici i polako većinu ljudi obuzima blaga euforija oko proslave najluđe noći. Ovo specifično raspoloženje zahvati obično veći deo nacije već početkom decembra svake godine.Večina naših građana već je isplanirala kuda za doček, ali tu je i  kupovina poklona svojim bližnjima,  nabavka pirotehnike i naravno neizbežno kićenje jelke, ukrašavanje prozora, a sve češće i fasada.

U našoj opštini, već godinama unazad, dobro su poznati restorani koji organizuju doček, a svoje cenovnike prilagodili su džepu ovdašnjih građana. Cena karte za najluđu noć, po osobi, u proseku košta oko 3 hiljade dinara, uz solidan meni i neograničeno piće.  Ukoliko doček planirate u nekoj od niških kafana ili restorana, onda je potrebo izdvojiti i više novca.  Tokom novogodišnjih praznika u Nišu se očekuje više od 3.000 turista, a najveći broj njih, verovatno oko 70 odsto, biće iz inostranstva, pre svega iz Bugarske, izjavio je direktor Turističke organizacije Niš Uroš Parlić.

Prema Parlićevim rečima, svi hoteli su rasprodati, a još po neko mesto može da se pronađe u nekom od manjih hostela i prenoćišta. Naravno pored cene dočeka, treba ukalkulisati i svečanu garderobu, cipele, frizuru, šnimku i nakit.

A ukoliko odbrojavanje do ponoći planirate da provede kod kuće i u krugu porodice, očekuje vas trošak za pripremu  jedne bogatije večere.

Na spisku za kupovinu najčešće se nalaze meso, sir i slatke đakonije, a ako postite tom spisku treba dodati i  ribu, povrće i posne slatkiše.

Međutim tu se spisak ne završava, jer nas kroz par dana očekuje i  pripremanje trpeze za Božić, a uz već postojeću stavku ostalih stalnih troškova, pravo je pitanje kako preživeti ceo mesec s ostatkom novca.

Istraživanja kažu da  se prosečne srpske porodice odriču većine stvari, ali da na hrani ne žele da štede, pogotovo u vreme novogodišnjih praznika, kada su porodice na okupu.

Doljevačke porodice, prema našim saznanjima, obično kupe oko 2 kilograma roštilja, što nas dovodi do računice od oko hiljadu dinara, tu treba dodati i nezaobilaznu rusku salatu za koju je, ako nemate sve sastojke u zamrzivaču, potrebno izdvojiti oko 500 dinara. Za hiljadu dinara možetete kupiti  gotovu tortu u ovdašnjim trgovinama. Neizostavni deo repertoara novogodišnje trpeze je predjelo koje podrazumeva: šunku, čajnu, feta sir i kačkavalj i košta dodatnih 1.500 dinara. Treba i dodati alkoholno i bezalkoholno piće, pa se računica uvečava za još hiljadu do 1500 dinara u zavisnosti od vrste alkohola. Ovom spisku obavezno treba  dodati i razne grickalice poput čipsa, kikirikija, kokica, grisina i slično, pa će u zavisnosti od broja kesa u korpi  račun biti oko hiljadu dinara, manje više.

Na kraju dolazimo do računice od oko šest hiljada dinara ukoliko kupimo minimalne količine hrane i pića za doček.

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *