home Društvo, Vesti Doljevački đaci obeležili školsku slavu Svetog Savu

Doljevački đaci obeležili školsku slavu Svetog Savu

Priredbama u čast prvom srpskom arhiepiskopu, prosvetitelju, pomiritelju i tvorcu zakonodavstva Svetom Savi doljevački đaci obeležili su školsku slavu.

U svim školama održane su prigodne predstave koje su pripremili učenici, a zatim u prisustvu lokalnog sveštenika presečen je slavski kolač. Proslava školske slave Sv. Save počela je u svim školama u 10 sati.

Kako nam je rekao generalni direktor OŠ „Vuk Karadžić“ u Doljevcu ove godine centralna proslava nije održana, već su  isturena odeljenja ove osmoletke na svoj način i prigodnim programom obeležili današnji praznik.

Praznik Sveti Sava je ustanovljen za školsku slavu 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja iz Kragujevca.U odluci tadašnjeg Popečiteljskog prosveštenija, predstavnici državne i crkvene vlasti propisali su da se Sveti Sava proglašava za “patrona svih naših škola i da se najsvečanije proslavlja”. Savindan se u školama slavio sve do 1945. godine, kada je ukinut, odlukom tadašnjih vlasti. Posle poluvekovne zabrane od komunističkog režima, od devedesetih godina prošlog veka ponovo se praznuje u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

Na Savindan nema nastave, ali đaci i nastavnici prisustvuju priredbama i sečenju slavskog kolača.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *