Doljevački mali maturanti ove godine pokazali bolje znanje na završnom ispitu no prošle

Nakon odlaganja rokova, konačno su sinoć objavljeni zvanični rezultati male mature u Srbiji. Prema podacima Ministarstva prosvete djaci u opštini Doljevac na ovogodišnjoj maloj maturi osvojili su u proseku ukupno 73,04 boda, računajući uspeh iz škole i bodove sa završnog ispita. Najbolje su ove godine osmaci u opštini Doljevac uradili kombinovani test, u proseku sa 13 osvojenih bodova, a najgore srpski jezik sa 9,51. Iz matematike je u proseku bilo 10 bodova.

Rezultati su bolji nego prošle godine, kaže u izjavi za Radio Koprijan direktor OŠ „Vuk Karadžić“ u Doljevcu Goran Ilić, s obzirom na to da je na kombinovanom testu zabeleženo u proseku 5 poena više no 2019. godine, iz matematike dva, a dok je najmanje povećanje u odnosu na maternji jezik, 0,3 boda.

Prema podacima resornog ministarstva, doljevački svršeni osnovci imali su ove godine na završnom ispitu u proseku 21,93 boda, od maksimalnih 40, dok su po osnovu uspeha tokom poslednje tri godine školovanja imali prosečno 48,88 bodova, od maksimalnih 60, s tim što najbolji prosek nose iz osmog razreda.  Na nivou Nišavskog upravnog okruga medju pedesetak osnovnih škola, doljevačka obrazovna ustanova nalazi se na 39. mestu prema ovogodišnjim rezultatima završnog ispita, dok je u ukupnom skoru, računajući i uspeh iz škole i malu maturu na 35. poziciji.

Inače, svi osmaci, na osnovu šifre koju su dobili u školi, mogli su da provere i preliminarne rezultate, objavljene nekoliko dana nakon održavanja ispita, kao i konačne rezultate male mature, koji su, nakon nekoliko dana odlaganja, objavljeni sinoć na sajtu Ministarstva prosvete. Unosom jedinstvene šifre osmaci mogu da pogledaju bodove koje nose i sa završnog ispita i na osnovu školovanja, bodove dobijene na osnovu osvojenih nagrada na takmičenjima, poene sa prijemnih ispita za specijalizovana odeljenja, kao i takozvani rang učenika, odnosno procenat učenika koji je na nivou Srbije imao veći broj poena, kako bi mogli okvirno da sagledaju kako se njihov rezultat kotira u odnosu na druge osmake u zemlji.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *