Crveni krst Doljevac brine o evakuisanim građanima

Reka Toplica je nedavno u opštini Doljevac poplavila 53 porodične kuće kao i pomoćne objekte, a izlila se i na oko 300 hektara obradive površine. Komisija za procenu štete je bila na terenu, sačinjeni su zapisnici i očekuju se procene. Poplavni talas zahvatio je naselja Šainovac, Orljane i Šarlinac, gde je najviše domaćinstava bilo pod vodom, ali i najviše evakuisanih građana. Međutim, među prvima koji su nesrećnim ljudima pritekli u pomoć su svakako zaposleni i volonteri Crvenog krsta Doljevac. Kako kaže Danijela Kostić iz ove doljevačke organizacije zaposleni i volonteri su celu noć neumorno pomagali ljudima čije su kuće poplavljene, evakuisali su građane, dopremali hranu i sredstva za higijenu, ali i punili džakove za obezbeđivanje bedema.

Kostićeva ističe da je u Šainovcu evakuisano desetoro ljudi, 5 odraslih i petoro dece, koji su smešteni u prostorije Crvenog krsta u Doljevcu. U Šarlincu je evakuisano romsko naselje i 55 lica trenutno boravi  u tamošnji Dom kulture.

Crveni krst Doljevac je obezbedio za sve evakuisane ljude hranu i higijenske pakete. Tačnije, hranu spremaju u kuhinji i isporučuju tri obroka dnevno kao i pijaću vodu. Za građane čije su kuće poplavljene, a nisu napustili svoja domaćinstva, Crveni krst Srbije  obezbedio je pakete pomoći kao i dovoljne količine pijaće vode.

Danijela Kostić ističe da je posebno ponosna i zahvaljuje se mladim volonterima ove organizacije. Naime, kada je naišao poplavni talas, ali i satima pre toga, 11 mladih volontera, 8 dečaka i 3 devojčice, punili su džakove peskom i ojačavali bedem kod Doma za stara i invalidna lica u Doljevcu, a kasnije su se pridružili ekipama koje je organizovala lokalna samouprava u evakuaciji ljudi i domaćih životinja.

  • Izuzetno sam ponosna na te mlade ljude. Oni su celu noć neumorno pomagali i stajali rame uz rame sa mnogo starijim i iskusnijim ljudima u evakuaciji lokalnog stanovništva. Takođe, posebnu zahvalnost iskazala bih i jednom volonteru koji se prijavio za rad u kuhinji i koji priprema obroke za osobe koje su izmeštene iz svojih domova- istakla je Kostićeva u izjavi za radio Koprijan.

Inače, u opštini Doljevac i dalje je na snazi vanredna situacija. Prema nezvaničnim informacijama ona bi trebalo da bude ukinuta tokom sutrašnjeg dana.

M.J.

(Foto: CK Doljevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *