Nivo Toplice u padu, voda se povlači, procena štete u toku

Vodostaj reke Toplice konstanto opada i nakon jučerašnjeg poplavnog talasa od 4,41m, danas je u 10 sati  prema podacima RHMZ novo vode u koritu 1,90 m.

Podsetimo, izlivanjem iz korita Toplica je  izazvala mnogo nepogoda. Poplavljene su velike površine poljoprivrednog zemljišta u Doljevcu, Orljanu, Šainovcu i Šarlincu, oko 300 hektara.

Takođe, napravila je veliku štetu u priobalju celim tokom kroz opštinu Doljevac pa su polavljene kuće i pomoćni objekti, a mnoge porodice evakuisane.  Šteta će se naknadno procenjivati i utvrđivati. U Doljevcu je zbog poplava proglašena vanredna situacija.

Komisija za nastalu štetu od poplavnog talasa je bila na terenu i narednih dana očekuju se procene štete. Takođe, građani mogu opštinskim službama prijaviti štetu na usevima, a Komisija je popisuje štetu nastalu u dvorištima i na objektima za stanovanje, kao i pomoćnim prostorijama.

Podsetimo, evakuisano je 65 lјudi iz Šarlinca, među kojima je bilo 13 dece, i smešteno u Dom kulture u tom selu dok su 4 porodice raspoređene kod rođaka. U selu Šainovac desetoro lјudi smešteno je u prostorijama Crvenog krsta u Doljevcu. Voda je nanela štetu na oko 50 kuća i pomoćnih objekata.

Vlada Srbije proglašava stanje elementarne nepogode

Vlada Srbije trebalo bi danas da proglasi stanje elementarne nepogode u opštinama i gradovima koje su pogođene poplavama i u kojima je na snazi vanredna situacija, kažu u Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima.

To se odnosi na 27 opština i gradova na zapadu i jugu zemlje koje su pogodile poplave.

Zamenica direktora Kancelarije za javna ulaganja Sandra Nedeljković rekla je za Tanjug da u pojedinim slučajevima stanje elementarne nepogode neće biti proglašeno na teritoriji cele opštine, nego u određenim njenim delovima koji su pogođeni.

Poziv građanima da prijave štetu će biti objavljen neposredno po stupanju na snagu Odluke o proglašenju elementarne nepogode.

One thought on “Nivo Toplice u padu, voda se povlači, procena štete u toku”

  1. TUZNO…BILO JE U PLANU SEPTEMAR 2019 DA POCNU RADOVI ZA IZMANU KORITA REKE TOPLICE..ALI OD TOGA NISTA.VIDI SE SMECE KOJE SE GODINAMA BACA NA DIVLJE..ETO VIDITE NA TV DA SE NISTA NE PODUZIMA.. SUZE PUNE OCI KAD GLEDAMO TV TE ISTINITE SLIKE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *