Doljevački poljoprivrednici koriste lepo vreme za setvu kukuruza

Nešto preko tri hiljade hektara obradivih površina, na području Doljevca ,će se naći pod kukuruzom.Kako kaže Saša Stanković iz Poljoprivredno stručne službe u Nišu optimalni rok za setvu kukuruza je od 15.aprila do polovine  meseca maja, ali napominje, da poljoprivrednici treba da obrate pažnju  pre svega na odabir hibrida za određeno područje, treba odrediti gustinu useva zavisno od primenjenih agrotehničkih mera i agroekoloških uslova uzgoja, kao i odrediti vreme i dubinu setve jer je sve vrlo važno za postizanje visokih prinosa.

  • Imali smo u poslednjih mesec dana dobre količine padavina koje su u velikoj meri uticale na kvalitet zemljišta. Velike količine padavina su u velikoj meri sabile površinski sloj zemljišta, što je vrlo nepogodno, pa će poljoprivrednici morati od odrade dobru predsetvenu pripremu zemljišta. – istakao je Saša Stanković iz PSS Niš.

Kako ističe, predstevena priprema podrazumeva pripremu parcele za setvu, tj. stvaranje povoljnih mehaničkih uslova za setvu semena. Kojim će se mašinama i u koliko prohoda ona odraditi, zavisi od mogućnosti domaćina i od stanja parcele. Poželjno je unošenje jednog dela azota i dela fosfora i kalijuma, kako bi se u zoni posejanog semena našla potrebna količina hranljivih materija.

  • Veoma bitna mera pri setvi kukurza je i dubina setva. Kod težih i vlažnih zemljišta ne bi trebalo da se prduboko obavlja setva i tu treba pliće sejati na dubini od 4 do 6 centimetara. Na lakšim zemljištima treba ići na dubinu setve od 8 centimetara. – istakao je Stanković u izjavi za radio Koprijan.

Jako bitan je i pravilan odabir hribida kukurza. Zato se poljoprivrednicima savetuje od dobro izaberu hibrid koji će zasaditi na stvojim parcelama. Treba napomenuti da hibridi kukurza imaju različite FAO grupe zrenja (FAO grupa zrenja označava dužinu vegetacije biljaka, tako da FAO 100 grupa zrenja ima dužinu vegetacije dva ipo do tri meseca, a svaka naredna grupa zrenja FAO 200, 300 itd. ima dužu vegetaciju za 5-10 dana).

Ako se kasni sa setvom onda treba izabrati hibride iz grupe FAO 400 i 500, odnosno to su srednje radni i srednje kasni , a hibridi iz grupe FAO 600 i 700 nisu povoljni za kasniju setvu jer njiih preporučujemo na  zemljištima dobrog kvaliteta i visok nivo podzemnih voda i gde ima uslova za navodnjavanje u presudim fazama razvoja kukuruza. – rekao je Stanković.

Kako ističe Stanković sledeći bitan uslov je setvena norma. Ona je zavisna od hibrida grupe zrenja koju sejemo na našoj parceli. Hibridi kasnije vegetacije su po pravili većeg habitusa, prinosniji i zahtevaju veći vegetacioni prostor. Znači manju gustinu. Dok hibridi srednje ranih i ranih grupa zranja imaju slabiji habitus i mogu se sejati na veću gustinu, tj. sklop. Obavezno sejati zaprašeno seme.

  • Gustina setve kod kukuruza se kreće (zavisno od grupe zrenja) od 45.000 do 75.000 biljaka po hektaru, što je od 31 do 19 cm u redu. Seme treba da je po deklaraciji ispravno, a setveni aparat ispravan i proveren na normu. Zaštitu vašeg useva obavezno radite sa stručnim licem. – dodao je Stanković iz PSS Niš.

Autor:M.Jovanović/ foto: dr Saša Stanković, foto Agro dan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *