Doljevački srednjoškolci obeležili Internacionalni dan broja Pi

Da nauk nije bauk, a matematika još manje, pokazale su jučerašnje radionice u Srednjoj školi Doljevac, a povodom Internacionalog dana broja Pi (π).

To je bila odlična prilika za sve djake, a ljubitelje matematike posebno, da posle par edukativnih videa, pokažu svoje umeće u pamćenju brojeva tako što su nabrajali i ispisivali što veći broj decimala broja Pi pri čemu je pobednica, Lana Stevanović, nabrojala čak 90 decimala. Drugo mesto zauzela je Katarina Cvetanović, dok je treći bio Vlastimir Kitanović.

Foto: Srednja škola Doljevac

U organizaciji obeležavanja Internacionalnog dana broja Pi, u školi u Doljevcu, učestvovale su i razredne starešine Verica Dašić, Milena Milanović i Marija Janićijević, a u čast pobednika i broja Pi, kuvari škole su, uz pomoć svoje razredne, pripremili kolač za sve.

Inače, Internacionalni dan broja Pi obeležava baš 14.marta, simbolično, zato što je vrednost tog popularnog broja približno 3,14. Dan broja Pi počeo je da se obeležava pre oko tri decenije u muzeju nauke Eksploratorijum u San Francisku u SAD-u, a od 2009. godine i u zemljama širom sveta.

Ova matematička konstanta primenjuje se u matematici i fizici. Veoma je važna i u arhitekturi i građevini, a koristili su ga dosta i astronomi. Ono po čemu je broj Pi prepoznatljiv skoro svakome jeste to što ima beskonačno mnogo decimala. Pi je iracionalan broj (ne može da se izražava kroz razlomke), pa njegov decimalni zapis nema kraja. Broj Pi poznat je već 4.000 godina.

J.Kozomara

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *