Epilog jučerašnjeg nevremena: Vetar oborio dva stabla, oštećeno više strujomera u Čapljincu, štete na usevima sporadične

Nevreme koje je prethodnih nekoliko dana tutnjalo Srbijom, pa i opštinom Doljevac, ostavilo je značajne štete. Kad je konkretno opština Doljevac u pitanju najveće štete pričinio je jučerašnji jak vetar praćen obilnim padavinama, koji je oštetio pre svega drveće, pa su tako zabeležena dva slučajeva čupanja drveća iz korena.

Jedno drvo palo je iz dvorišta na trotoar i deo puta u Kočanu, dok je drugo drvo privremeno blokiralo saobraćaj u  Rusni, s obzirom na to da je palo i preprečilo put. Ekipe JKP su brzom intervencijom ovo drvo uklonile i saobraćaj se nakon toga odvijao normalno.

Velika količina padavina za jako kratko vreme uslovila je i da pojedine ulice na kratko budu poplavljene, pa se ponegde voda slivala i u dvorišta, ali se voda brzo povukla.

U Čapljincu je pak juče bilo problema u snabdevanju strujom jer je grom udario u nekoliko strujomera u ovom selu doljevačke opštine, te je njih oko 15 bilo oštećeno. Privremeno je u većem delu opštine došlo i do nestanka struje. Ekipe doljevačkog pogona EPS-a od jutros saniraju štetu nastalu juče, te je iz tog razloga i danas u toku pre podneva došlo do nestanka el.energije, a kako su najavili, iz istog razloga struje neće biti i oko 15 časova, na oko sat vremena.

Jak vetar lomio je i pojedine grane, uništavajući tako pre svega voćarske kulture, čemu svedoči i ova fotografija iz Doljevca zabeležena juče popodne. Grad je kratko, manjim intenzitetom, padao u nedelju u Doljevcu, uz jaku kišu, i prema podacima Poljoprivredno-stručne službe iz Niša nema informacija da je naneo veću štetu usevima.

Inače, kako je Radio Koprijanu rekao Saša Stanković iz Poljoprivredno-stručne službe iz Niša štete na usevima su sporadične u zavisnosti od dela teritorije Nišavskog okruga, s obzirom na to da je nevreme bilo različite jačine i intenziteta trajanja, a znatno su stradali Pasi Poljana, kao i Bobovište, mada je naglašava najviše grada ovih dana palo u samom Nišu, pa kada se govori o šteti ona je nastala uglavnom na pojedinim objektima i automobilima.

Generalno gledano, ističe, najveću štetu pretrpeli su plastenici, jer ih je grad, tamo gde je padao, oštetio u većoj meri, a kaže i da su voćarske kulture, jabuke, šljive, kao i vinogradi takodje imali znatnu štetu.

Kako naglašava, velika količina padavina dobro je došla odredjenim usevima, ali nažalost ne svima, jer je, naročito kada je kukuruz u pitanju, ukoliko se kasnilo sa setvom, ova žitarica već imala znatna oštećenja od suše i visokih temperatura, pa stabljika nije bila dobro ukorenjena, niti je bilo dovoljno vlage u zemljištu. Onim parcelama pod kukuruzom koje su pak na vreme zasejane i kod kojih su primenjene sve agrotehničke mere kiša je dobro došla, ističe ali je nevreme dovelo do poleganja stabljika i oštećenja listova. Ipak, i pored toga generalno očekivanje je da će rod kukuruza na većini parcela biti dobar.

Kada je pak krompir u pitanu, njegovo je mišljenje da bi odmah nakon ovog nevremena i s prvim lepim danima trebalo pristupiti vadjenju krompira.

Meteorolozi još samo danas najavljuju moguće nevreme, a već od sutra nas čekaju pravi letnji dani.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *