Falsifikovani med i na tržištu Doljevca

medFalsifikovanog meda je na sve strane, tako i doljevačko područje nije imuno na sva ova dešavanja. U prodavnicama u Doljevcu , takodje ima falsifikovanog meda kaže za radio Koprijan Jovica Cvetanović predsednik udruženja proizvodjača meda “13 oktobar” u Doljevcu. Sami pčelari se teško mogu izboriti sa tim problemom , ali kaže Cvetanović  original med se može lako prepoznati.

Cvetanovi’ navodi da su falsifikati po fizičkim svojstvima sve približniji pravom medu, i da se sada teško mogu razlikovati po boji:
„Najbolje je i najsigurnije kupovati kristalizovani med. Proizvod koji je falsifikat je pun aditiva i nema tu sposobnost da formira kristale. Ako ste već kupili med, kvalitet možete proveriti i sa čašom vode. Pravi med se neće rastopiti.“

On dodaje i da ono „sladak kao med“, više nije tačno, jer su najjednostavnije imitacije obično kombinacija rastopljenog šećernog sirupa koji je dodat prirodnom medu kako bi se povećala količina.

Osim toga, lažni med pravi problem pčelarima u prodaji, a pored toga što nije dobar za zdravlje ljudi, može da izazove određene probleme.

Doljevački pčelari su ove godine imali slabu berbu, pre svega zbog loših vremenskih uslova , a oni koji imaju zalihe med mogu prodati po  ceni od 800 dinara za kilogram.

Inače na području Doljevca ima preko 1000 košnica, a zbog povoljnog prirodnog okruženja pravi se izuzetno kvalitetan med.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *