Fenomenalna radionica učenika četvrtog razreda u Malošištu – „Trpeza moga kraja“

Danas je u školi u Malošištu, u odeljenju četvrtog razreda učiteljice Danijele Mitrović, održana jedna jako zanimljiva radionica u okviru Projektne nastave pod nazivom „Trpeza moga kraja“. Kako kaže učiteljica Danijela tokom celog meseca tema Projektne nastave je bila trpeza mog kraja i tom prilikom se trudila da kod dece razvije ljubav prema tradiciji, očuvanju naše kulture, jezika, plesa, ali hrane.

Kako kaže učiteljica Danijela veliko hvala duguje majkama đaka koje su nesebično i sa puno entuzijazma uzele učešća u ovom projektu koji je zahtevao pripremu naše tradicionalne hrane. Iako su današnje majke jako zauzete, imaju radu obavezu, očekuju ih i poslovi u kući i oko dece one su izdvoje svoje dragoceno slobodno vreme i pripremile neverovatnu trpezu, a na veliko oduševljenje dece. Koliko je naše tradicionalne hrane pripremljeno govori u prilog i činjenica da su poslužena sva deca koja pohađaju izdvojeno odeljenje OŠ „Vuk Karadžić“ u Malošištu.

  • Veoma je lepo kada imate dobro odeljenje, kada su deca dobri i poslušni đaci koji ispunjavaju svoje školske obaveze, ali je još lepše i sjajnije kada imate saradnju roditelja đaka. Veoma sam ponosna na roditelje đaka mog odeljenja, jer su mi uvek pružali nesebičnu podršku u raznim projektima i aktivnostima, a današnja trpeza je kruna naše saradnje i razumevanja. Mame su se toliko potrudile da pripreme, ali i dekorišu današnju trpezu, tako da je sve bilo u aranžirano u duhu srpske tradicije, počev od serviranja na drvenim poslužavnicima i tanjirima, do fenomenalne hrane, prave domaće- dodaje učiteljica Danijela.

Dodaje, da su se na stolu našle vanilice, kačamak, galete ili bakin kolač, sukana banica ili pita,  mekike, proja, palačinke, oblande, domaći sokovi od cvekle i šargarepe, a učenici nisu nosili užinu, već su doručkovali hranu koju su pripremile mame i bake. Hrane je bilo na pretek pa su poslužena sva deca koja pohađaju školu u Malošištu.

 

M.Jovanović/Foto: D.M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *