Hor “Toplički biseri” Žitorađa boravio dve nedelje u Soko Gradu

horPovodom Međunarodnog dečjeg kampa “Moba”, Crkveni hor “Toplički biseri” pri Hramu Sv. apostola Petra i Pavla iz Žitorađe boravio je skoro dve nedelje u manastiru Sv. Nikolaj Srpski u Soko Gradu kod Ljubovije. Hor se vratio u Žitorađe, a dečica, njih 16 koliko ih je bilo, puna su utisaka.

-Bilo je prelepo. Družili smo se, zabavljali se, nastupali. Upoznala sam nove drugare. Jedva čekam ponovo da idemo, rekla je Helena Matejić, mali “Toplički biser”.

Inače, ovaj Hor jedini je iz Srbije koji je učestvovao na “Mobi”.

-Hvala opštini Žitorađa koja nam je dala autobus da odemo. U Soko Gradu imali smo nekoliko nastupa sa Horom Prvog beogradskog pevačkog društva, kojim rukovodi poznati dirigent Radmila Knežević.  Učestvovali smo u centralnoj priredbi otvaranja “Mobe”, na kojoj je prisustvovao šef Kancelarije za verske zajednice Mileta Radojević. Pored nastupa, deca su iskoristila priliku da se oprobaju u sportskim aktivnostima, likovnim, kulturnim i drugo. Osim nas iz Srbije, tu su bili i mališani iz Makedonije, Rusije, Nemačke, istakao je Goran Antanasković, vođa Hora.

Kako on kaže, deca iz Žitorađe bila su pravo otkrovenje.

-Izvanredno pevaju, izvanredno nastupaju. Naš frulaš nastupao je bez prethodne pripreme i oduševio prisutne. Naše devojčice napisale su pesmu koja je izazvala ovacije, ali i suze kod publike, naglasio je Antanasković.

Male biserčiće obišlo je i humanitarno udruženje “Košutina stopa” iz Ljubovije. Ljudi su ostali bez teksta.

-Ponudili su bližu saradnju i zajedničke akcije sa humanitarnim udruženjem “Naše zrno” Žitorađa, dodaje Antanasković.

Tokom boravka u Soko Gradu, održana je i promocija knjige “Tajna ruže”, koju je napisao upravo naš sagovornik.

-Takođe, iskoristili smo priliku i da biblioteci Manastira “Soko” poklonimo knjigu “Toplička episkopija”, u kojoj su opisani počeci naše istorije i o kojoj se malo zna, kazao je on.

Što se tiče planova za naredni period, oni su veliki.

-U okiru kulturnog leta u Žitorađi, nastupićemo 19. avgusta sa Etno grupom “Oganj” iz Vranja. Već sutradan, 20. avgusta, krećemo sa snimanjem CD-a. Ugovor je potpisan, novac je uplaćen, tu je ekipa sa RTS-a, a snimanje će trajati do 8. septembra, ističe vođa Hora Antanasković.

Ako sve prođe kako treba sa snimanjem CD-a, a nema razloga da tako ne bude, biserčićima će se ostvariti najveći san.

-Projekat, na kome radimo već dve godine, a to je put u Petrograd na mesec dana, zaključuje Goran Antanasković iz Žitorađe.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *