Humani stanovnici našeg kraja u akciji davanja krvi

Danas je u Doljevcu, tradicionalno u oktobru mesecu, organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi, u organizaciji doljevačkog Crvenog krsta, u holu Javne biblioteke. U toku pre podneva petnaestak ljudi je dalo krv, a u poslednje vreme kako je radio Koprijanu rekao dr Sladjan Stojanović iz Zavoda za transfuziju krvi iz Niša, postoji blaga tendencija porasta broja davalaca, tako da su, kako je istakao,  zadovoljni  današnjim odzivom gradjana iz doljevačkog kraja.

Kada bi svaki punoletni i zdrav čovek u Srbiji bar jednom godišnje dao krv ne bismo nikada imali problema sa zalihama krvi na nivou zemlje i nikada se ne bi odlagale operacije zbog nedostatka ove dragocene tečnosti, ističe i podseća da po zdravstvenim preporukama muškarci mogu dati krv na svaka tri meseca, a žene na četiri.

Pored toga što dobrovoljni davaoci krvi, ovim humanim činom, dobijaju pre svega moralnu satisfakciju zbog saznanja da su pomogli nekome ko je životno ugrožen i tako dali doprinos spašavanju ljudskih života, na taj način isto tako,  ističe dr Stojanović, proveravaju i svoje zdravlje. –Svaka jedinica krvi uzeta od davaoca detaljno se analizira, a pre nego što lekar odobri nekome da da krv proverava  njegovo opšte zdravstveno stanje. Takodje, kroz ovaj proces  stimuliše se sistem na bolju i produktivniju proizvodnju krvnih ćelija i utiče se na njihovo brže obnavljanje.

Po kalendaru aktivnosti lekare Zavoda za transfuziju krvi iz Niša možemo opet očekivati u aprilu.

J.Kozomara

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *