Infrastrukure železnice Srbije: Zbog rekonstrukcije pruge od Belotinca do Brestovca, u okviru druge faze radova, potreban OPREZ oko železničke trase

Rekonstrukcija deonice pruge Belotinac – Brestovac, u okviru druge faze modernizacije pruge  Niš – Brestovac, započela je pre dva meseca. Radovi na delu pruge između Belotinca i Doljevca započeli su 5. septembra 2023. godine.Jednokolosečna, elektrificirana deonica  Niš – Brestovac  deo  je pruge  Niš – Preševo – državna granica sa Severnom Makedonijom, na međunarodnom železničkom Koridoru 10. Modernizacija i rehabilitacija železničke pruge realizuje se po postojećoj trasi, saopštili su nedavno iz Infrastruktura železnica Srbije.

Ukupna dužina pruge Niš – Brestovac obuhvaćene ovim projektom je 22,8 kilometra. Projektom je predviđen kompletan remont i modernizacija donjeg i gornjeg stroja pruge sa objektima na tom delu pruge, kao i modernizacija elektrovučnih, elektrotehničkih  i elektroenergetskih postrojenja.

Vrednost ugovora  je 59.850.000 evra, od čega je iz bespovratnih sredstava IPA fondova obezbeđeno nešto više od 44 miliona evra, a ostatak iz budžeta Republike Srbije.

Izvođač radova na modernizaciji i rekonstrukciji pruge Niš – Brestovac je konzorcijum bugarskih kompanija «Trejs Grup Holding“ i „Balkantel“.

Do sada je ukupno urađeno oko 15,8 kilometara pruge.

U okviru modernizacije pruge Belotinac – Brestovac biće izgrađeno i šest novih betonskih mostova, umesto starih čeličnih, koji su već uklonjeni sa trase ove deonice.

Završetak modernizacije pruge Niš – Brestovac planiran je za decembar 2024. godine.

Nakon rekonstrukcije, pruga Niš – Brestovac biće osposobljena za brzine do 120 km/sat.

Radovi na modernizaciji pruge Niš – Brestovac započeli su 30. septembra 2021. godine u Donjem Međurovu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen simbolično su obeležili početak radova pritiskom na taster, uz zvuk sirene železničke lokomotive, a rekonstrukcija pruge počela je podizanjem prvog železničkog polja.

Početku druge faze radova od Belotinca do Brestovca prethodio je završetak prve faze, koja je obuhvatila rekonstrukciju pruge od Međurova do Belotinca.

U okviru tih radova, završena je rekonstrukcija donjeg i gornjeg stroja pruge, kao i kontaktne mreže između Međurova i Belotinca.

Putnički železnički saobraćaj između Niša i Preševa zbog rekonstrukcije pruge je potpuno obustavljen, a teretni saobraćaj vozova se odvija u uslovima povremenih obustava transporta.

Zbog radova, kako saopštavaju, su u železničkoj stanici Doljevac stacionirane građevinske mašine angažovane na izvođenju radova. Te mašine u narednom periodu intenzivno će se i kretati trasom pruge Belotinac – Brestovac, čija je rekonstrukcija u toku.

Infrastruktura železnice Srbije zbog povećanog intenziteta saobraćaja u stanici Doljevac i duž trase pruge koja se rekonstruiše, apeluje i upozorava da je zabranjeno:

– prelazak pešaka preko područja stanice;

– prelaženje preko vagona koji čekaju na otpremu u stanici Doljevac;

– zadržavanje i kretanje preko koloseka u stanici Doljevac;

– penjanje na bilo kakva železnička sredstva mehanizacije;

Prelazak preko koloseka dozvoljen je samo tamo gde je to propisno obeleženo i postoji odgovarajuća signalizacija.

Takođe, imajući u vidu da će se sve do kraja 2024. godine na pruzi između Belotinca i Brestovca odvijati obimni građevinski radovi, kao i da će se mehanizacija kretati trasom ove deonice, za građane nije bezbedno bilo kakvo kretanje u zoni rekonstrukcije železničke infrastrukture.

Ovo posebno treba imati u vidu zbog činjenice da je već pune dve godine putnički železnički saobraćaj između Niša i Preševa zbog radova potpuno obustavljen, a da se teretni saobraćaj obavlja u uslovima povremenih obustava transporta.

Zbog toga je izuzetno opasno i zabranjeno svako neovlašćeno kretanje u zoni gradilišta i izvođenja radova na rekonstrukciji pruge između Belotinca i Brestovca.

Samo poštovanjem propisa i signalizacije nesreće mogu biti izbegnute i sačuvani ljudski životi.

Ukupna dužina pruge Niš – Brestovac obuhvaćene ovim projektom je 22,8 kilometra. Projektom je predviđen kompletan remont i modernizacija donjeg i gornjeg stroja pruge sa objektima na toj deonici, kao i modernizacija svih elektro postrojenja.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *