Istraživali smo cene jaja i ukrasa u našem kraju, kao i načine za dekoraciju

Velika potražnja tokom praznika po pravilu kroji cenovnike u trgovinama i na pijacama, te je riba obično paprena pred Svetog Nikolu, meso pred Božić, a jaja pred Vaskrs.

U radnjama u našoj opštini jaja koštaju od deset dinara, sličice koštaju oko 30 dinara zavisno od broja, ukras tzv.”obuci jaje” je takodje oko 30, a farbe za jaja  počev od 4 dinara. Ko ima vremenema, želje i dara uskršnja jaja može ukrašavati na najrazličitije načine flomasterima, vodenim bojama, raznim ukrasima, cirkonima i šljokicama koji se takodje mogu naći ovde kod nas. Šljokice su oko 100 dinara,a razne zvezdice koje se mogu zalepiti na jaja 65 dinara. Takodje, poslednjih godina i i kod nas, kao sve popularniji način ukrašavanja jaja za praznike pojavljuje se takozvana dekupaž tehnika.

U udruženju invalida “Živeti uspravno” u Doljevcu, kao i svake godine članovi su se danas okupili kako bi se, kroz druženje, pripremili za predstojeće praznike i ofarbali uskrsnja jaja. Dekupaž tehnika je, kazu, jedna od najčešćih koju koriste za ukrašavanje. Za one domaćice koje do sada nisu koristile ovu tehniku ukrašavanja jaja, članice udruženja  objašnjavaju kako se to radi. –Predhodno kuvana jaja se mogu obojiti u bilo koju boju, ili se kao podloga može koristiti njihova prirodna boja. Onda se jaje premaže belancetom, na to se zalepi predhodno iseckana salveta sa motivom koji god odaberete. Preko toga se  opet salveta premaže belancetom, kaže za radio Koprijan Dragana Božić sekretarka udruženja.

Članovi udruženja (Foto: J.K.)

Dekorisana jaja biće izložena u prostorijama udruženja, a za vreme praznika biće podeljena deci, njihovim članovima.

Inače, simbolika farbanja jaja vrši se u spomen na događaj kada je sveta Marija Magdalena, putovala u Rim da propoveda Jevanđelje, i posetila cara Tiberija. Tada mu je, u znak pažnje, kao novogodišnji poklon, predala crveno jaje, i pozdravila ga rečima: “Hristos Vaskrse”.

Crvena boja simboliše Spasiteljevu, nevino prolivenu krv na Golgoti, ali je crvena boja istovremeno i boja vaskrsenja. Jer vaskrsenja nema bez stradanja i smrti. To je, dakle, prvenstveno boja hrišćana i crkve.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *