Jabuke u trgovinama skuplje od južnog voća

poljomagazin.com
poljomagazin.com

U doljevačkim trgovinama kilogram jabuka, sorte zlatni delišes,košta oko 100 dinara a i dobrog su kvaliteta, narandžu u mrežici možete pazariti za oko 170 dinara, dok kilogram banana košta 165 dinara. Trgovici zadovoljno trljaju ruke jer su ovih dana prodali veće količine voća  zbog sutrašnjih zadušnica. Međutim, prema rečima kupaca, jeftinije jabuke se mogu naći na okolnim pijacama i to po ceni od 80 dinara za kilogram ali su  dosta  slabijeg kvaliteta.

Stručnjaci su još jesenas predvideli da će cena voća koje smatramo najjeftinijim biti i do 30 odsto veća nego prethodnih godina. Njihove prognoze su se obistinile i sada se na pijacama u Srbiji jabuke prodaju po cenama od 60 do 150 dinara, dok cena najvećeg broja sorti u velikom broju mesta varira od 80 do 120 dinara.

Stručnjak za voćarstvo prof. dr Zoran Keserović za „Blic“objašnjava  visoku cenu slabim rodom, a kako kaže, još ima mesta i za dodatno poskupljenje. – Nema dileme da će cena jabuke još rasti. Prošla godina je bila jako teška, prvo visoke temperature, pa onda vrlo niske početkom marta, pa i aprila, i do minus pet stepeni, zbog čega su jabuke izmrzle, ne samo kod nas, već i u Evropi – objašnjava Keserović. Mraz i jak vetar nisu samo umanjili rod u Srbiji, već i kod nekih od najvećih proizvođača jabuka u Evropi, kakva je Poljska. Veliku štetu, prema rečima profesora Keserovića, pretrpeli su i Italijani, a procena je da je ona išla i do 60 dosto.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *