Još jedna edukativna radionica udruženja invalida u Doljevcu

Još jedna edukativna radionica održana je danas u prostorijama udruženja invalida „Živeti uspravno“ u Doljevcu. Kako kaže Dragana Božić, sekretar udruženja, i ovog puta u saradnji sa patronažnom službom Doma zdravlja Doljevac, realizovana je akcija edukacije članova o usvajanju zdravih navika, izbalansirane ishrane u letnjim mesecima, a članovi su mogli besplatno i brzo da provere nivo šećera u krvi i visinu krvnog pritiska.

  • Zdravstvena ekipa Doma zdravlja govorila je o pravilnoj ishrani u letnjim mesecima, ali i kako se zaštiti i ponašati kada su visoke dnevne temperature. Naši članovi spadaju u osetljiviju kategoriju stanovništva pa i je ovo predavanje mnogo značilo- kaže sekretar udruženja.

Ona je podsetila članove da i tokom leta ishrana treba da bude redovna, što podrazumeva određen ritam obroka u toku dana.  Poželjni su češći, manje obilni obroci. Jedino raznovrsna ishrana obezbeđuje unos svih organizmu  potrebnih hranljivih sastojaka i time čuva zdravlje.

  • Članovi udruženja su na ovom predavanju saznali i naučili da je izuzetno važno održavati adekvatan unos tečnosti ,odnosno vode. Zbog visokih spoljnih temperatura, organizam se više znoji i dolazi do smanjenja vode u ćelijama. Dolazi do osećaja žeđi ali moramo znati da kada smo osetili žeđ, već je došlo do delimične dehidratacije. Članovima je predočeno da u toku leta treba da izbegavaju alkoholna, gazirana i zaslađena pića, kao i pića bogata kofeinom- istakla je Dragana Božić.

Na kraju je dodala da je odziv članova bio veoma dobar i da je zadovoljna što su ovakve edukativne radionice, na neki način, postale tradicionalne i da se redovno održavaju u prostorijama udruženja. Takođe, istakla je da bez podrške lokalne samouprave, kroz podržane projekte, ne bi mogli da realizuju mnoge aktivnosti i dodala da se zahvaljuje i Domu zdravlja na nesebičnoj podršci i učešću.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *