Još jedno udruženje ribolovaca u Doljevcu, zagađene vode najveći problem!

Kumanovic
Nikola Kumanović, foto: Aleksinačke vesti

U opštini Doljevac od pre šest meseci funkcioniše još jedno udruženje ribolovaca. Tako da pored udruženja „Pusta reka“ funkcioniše i novoformirano „Toplica ušće“, rekao nam je Nikola Kumanović  direktor ribočuvarske službe  „Južna Morava „.

  • Na teritoriji opštine Doljevac sada postoje dva ribolivačka udruženja, ali to nije novina, jer i u Nišu, Prokuplju i Bojniku takođe postoje po dva udruženja i oni međusobno ne remete rad i funkcionisanje. Ribolovci imaju mogućnost da izaberu gde će izvaditi ribolovačku dozvolu. – kazao je Kumanović u izjavi za radio Koprijan.

Sredinom prošle godine je formirano novo ribolavačko udruženje „Toplica ušće“ u Doljevcu i kako kaže Kumanović, u narednom periodu oni imaju priliku da se dokažu i pokažu kako rade, kako se snalaze u ovim „vodama“, druga neka udruženja postoje po 50 godina, tako da je ocenjivati rad novoformiarnog udruženja nezahvalan posao.

  • Najveći problem predstavlja zagađenje ribolovnih voda, sve drugo mi iz udruženja možemo da rešimo i izađemo ljudima u susret, što ribolovcima, što ljubiteljima prirode ili ekolozima. Sve nezakonite i nedozvoljene radnje trudimo se da uz pomoć naše ribočuvarske službe maksimalno sprečimo. Trudimo se da izađemo u što kraćem roku na svaki poziv ili dojavu i damo doprinos očuvanju životne sredine i sprečavanju nezakonitih radnji. – ističe Nikola Kumanović.

Što se tiče zagađenja robolovnih voda, robolovačka služba je u  daleko manjoj mogućnosti da  nekim fizičkim aktivnostima ili snagom službe spreče izlivanje otpadnih voda u reke.

  • Tu treba pre svega da se nađu sistemska rešenja, pre svega treba da se povede računa o otpadnim vodama, gradskoj kanalizaciji, otpadnih voda iz fabrika. Ali sve to prevazilazi naša ovlašćenja i mogućnosti, ali mi se trudimo da na neke druge načine sprečimo ekološke katastrofe u našim rekama. – kaže Kumanović

Kako ističe Kumanović, oni se obraćaju nadležnim inspekcijama i resornim ministarstvima i opšte institucijama koje su u poziciji da mnogo bolje, brže i efikasnije rešavaju ove goruće probleme.

  • Naše reke su čiste onoliko koliko im mi dozvolimo, i mislim na nas, kao celokupno društvo. Pošto su poslednjih godina leta sve toplija, vodostaji su zbog nedostatka kišnih padavina sve niži i vrlo malo treba kako bi se desio incident, koji za posledicu obično ima pomor riba u reci. – ističe Kumanović.

U letnjim mesecima ribočuvarska služba stalno apeluje na građane, privredna društva, da se uzdrže od ispuštanja otpanih voda u reke, pranja cisterni posle prskanja useva, ali i ispuštanja cisterni sa otpadnom vodom iz septičkih jama.

Kako je Kumanović na kraju razgovora rekao apel ostaje i dalje na snazi. Najveći problemi sa zagađenjem  su na Južnoj Moravi , Toplici i Pustoj Reci.

Građani moraju da shvate da menjanjem loših navika prema našoj životnoj sredini, a pre svega rekama, čine uslugu sebi i budućim generacijama.

Inače, kako Južna Morava izgleda na krajnjem jugu zemlje, možete pogledati i u filmu “Tužna Morava”.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *