Klizište u Malošištu!

Kuća porodice Djokić u Malošištu (Foto: J.K.)
Kuća porodice Djokić u Malošištu (Foto: J.K.)

Pored svih problema koje je opština Doljevac imala prehodnih nedelju dana sa vremenskim prilikama, nove nevolje u ponedeljak zadesile su nekoliko porodica u Malošištu. Naime, u delu naselja kod škole proradilo je klizište i prema našim trenutnim informacijama četiri kuće su ugrožene. Zidovi i temelji na kućama i pomoćnim zgradama su popucali, pa su nadležne službe morale da,  zbog bezbednosti, evakuišu ljude iz tih domova. Kako su nam rekle nadležne službe, porodice Mladenović, Tanić i dve porodice Djokić, u ovom trenutku još uvek ne znaju hoće li imati krov nad glavom.

Inače, neke od meštana iz ugroženih kuća smestio je doljevački Crveni krst, dok su drugi noć proveli kod rodjaka.U prostorijama Crvenog krsta  trenutno se nalaze četiri osobe. Iz porodične kuće je evakuisana i jedna trudnica sa dvoje dece i suprugom, dok je najstariji čan ostao u kući, kao i jedno domaćinstvo sa osam članova, od kojih je jedan takodje ostao u domaćinstvu uprkos opasnosti,  dok su meštani četvrte kuće koja je ugrožena klizištem odbili evakuaciju.

Ugroženo područje danas su obišli  nadležni iz doljevačke lokalne samouprave, kao i stručnjaci koji utvrdjuju stanje objekata. Najveće oštećenje pretrpela je jedna od porodica Djokić u ovom naselju. Na njihovoj kući najvidljivija su oštećenja. Pukotine su na skoro svim zidovima, a spašen je samo nameštaj, koji je ova porodica uz pomoć rodjaka u toku predhodne noći iznela. Jedan od rodjaka, koji živi u blizni, Tihomir Djokić i na čijoj kući trenutno nema tragova oštećenja kaže da je još u nedelju primećeno pokretanje zemljišta, prve pukotine na zgradama pojavile su su juče, a u toku noći dodatno su se proširile.

IMG-90363d3265096fddc7c332ac2e7e8d83-V
Još jedna od oštećenih kuća (Foto.J.K.)

I Nela Djokić samohrana majka, koja živi u porodičnoj kući sa roditeljima i detetom takodje je juče primetila pukotine na skoro svim zidovima u kući. Ona je ostala u domaćinstvu, dok su njen nepokretni otac, bolesna majka i dete u doljevačkom Crvenom krstu, gde su privremeno smešteni, jer se još uvek  ne zna da li je kuća bezbedna za stanovanje.- Juče popodne primetila sam prve pukotine na kući i prijavila sam to stanje nadležnima. Medjutim,  zemlja pored kuće već dva dana klizi, a ima i manjeg odrona.

Inače, kako su nam rekli neki od meštana Malošišta, ispod kuće Nele Djokić već nekoliko meseci izvire voda koja se u potočiću sliva niz naselje. Da li su u pitanju podzemne vode, delovi nekadašnjeg vodovoda koji je tuda prolazio ili otpadne vode iz kanalizacionih cevi koje se protežu ispud puta ne mogu pouzdano da znaju, ali dodaju da su nadležne nekoliko puta upozoravali na taj problem. Zato strahuju da ovde nije kraj njihovim mukama.

Oštećen asfalt (Foto: J.K.)
Oštećen asfalt (Foto: J.K.)

Šta je tačan uzrok pokretanja tla još uvek se ne zna pouzdano.

Dok pojedini meštani tvrde da uzrok, pored ogromnih količina padavina, može biti i nestručno uradjena kanalizaciona mreža, koja se proteže putem, nesporedno ispod ugroženih kuća, profesor Gradjevinskog fakulteta u penziji Miroljub Samarkanović, koga je lokalna smouprava angažovala da proceni stanje, kaže da je potrebno dodatno sagledati situaciju da bi se sa sigurnošću moglo reći šta je njen uzrok. –Ima uticaja površinskih voda, meštani sumnjaju i na loše kanalizacione odvode, kaže profesor, ali  potrebne  su dodatne analize da bi se moglo odgovorno tvrditi šta se desilo. Najverovatnije je da su površinske vode napravile najveću štetu i da su osnovni uzrok ovog stanja.

Dodaje da će se stanje verovatno smiriti ovih dana, kao i da će na nekim objektima biti moguće izvršiti sanaciju.

Odron zemljišta u jednom od dvorišta(Foto: J.K.)
Odron zemljišta u jednom od dvorišta(Foto: J.K.)

Pomoćnik predsednika opštine Doljevac Bratislav Jovanović kog smo zatekli danas na ugroženom području rekao nam je da su procene stručnih ekipa u toku, i obećava svu pomoć koju lokalna samouprava može da pruži.-Sigurno nećemo dozvoliti da ovi ljudi ostanu na ulici. Opština će učiniti sve što je u njenoj moći, a ukoliko bude bilo potrebno tražićemo i pomoć države.

Ljude koji su za jednu noć izgubili skoro sve što su godinama gradili nemoguće je utešiti. Ipak,  svaka pomoć, ali i reči podrške su dobrodošli.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *